When The Story Begins....

Life is so short to be wasted...so lets LIVE, LEARN, WORK and PLAY!!!

Friday, January 17, 2014

MOI SUP






Hello guys!! Hari ni kita belajar resepi MOI SUP aka NASI AIR @ BUBUR NASI....kalo kat belah2 utara depa panggil moi sup...kalo kat KL ni rasanya bubur nasi kot...kat belah Kelantan Tanahairku plak, biasanya kitorang panggil nasi air...sebabnya nasi die berair / berkuah...haha...pepandai je nambah cerita...Okla bagi yang tak pernah makan moi sup nih...marilah kita sama2 mengenal bahan2 utama dalam moi sup nih :

  1. Moi (nasi yang dimasak lembik a.k.a bubur nasi)
  2. Sup (terpulang la sup ayam / daging / kambing...tp sy paling suka sup ayam)
  3. ikan bilis - digoreng garing
  4. isi ayam - direbus kemudian dicarik2 (mcm mkn mihun sup jgak)
  5. hiasan (daun sup + daun bwg + bwg goreng + cili merah)
  6. sayur (yg paling sedap dimakan ngan moi sup nih biasanya kailan ikan masin / kangkung goreng belacan)
  7. sambal cili (sy buat sambal kicap jek)

Okay now kita ke proses memasak pulak...Oleh kerana macam byk je bende nek kene prepare so sy tulis satu-satu kat sini utk mengelakkan anda konpius (padahal tuan punya blog yg slalu pening2...ngeee)


Moi / Bubur Nasi

Basuh 1 pot beras, rebuskan bersama 7 pot air (sy agak2 je sbb dah lupa)
petua nak dapatkan moi yang lembut, masukkan air sedikit2...jgn main curah je air satu tempayan kat dlm periuk tuh ye 


Isi Ayam

Rebus 2 ketul dada ayam, bila dah masak carik2kan isi ayam tu. Air rebusan ayam jgn buang ya, nnti bleh guna utk buat kuah sup


Sup Ayam

Masak sup ayam ni simple jek, macam masak sup biasa...cuma kuah sup tu, anda bleh gunakan air rebusan ayam masa anda rebus ayam utk dicarik2 tuh

Sayur 

Boleh google cara2 nak buat kangkung goreng belacan / kailan ikan masin (malas plak nak taip kat sini..haha)


Sambal Kicap

Paling senang dalam dunia...tumbuk / blend cili padi + bwg putih + kicap manis...siapppp





LAMB CHOP AGAIN :)



Tadaaa...ini adalah lamb chop edisi teringin....bile rasa teringin makanya wajib buat dan wajib makan...heeee

resepi sy dah pernah post sebelum ni...bleh refer kat SINI

Ok saje nak tayang lamb chop je sebenarnye....erkkkk (sendawa bau kambing) Okbye










FISH AND CHIPS




Hallo guys arini nak share resepi one of my favorite meal...Serious sedap and senang nak buat...tayah gi makan kat kedai...blum tentu sedap pon...mahal lak tu...Jom tgk resepi fish n chip versi paling senang :

Bahan2 :

Fillet ikan (sy guna Pacific West Tempura Fish Fillet)
potato fries
coleslaw
lemon untuk hiasan
sos cili + mayonis / thousand island - ikut citarasa sendiri


Cara2:

1) Goreng fillet ikan dan toskan
2) Goreng fries
3) Buat coleslaw -  resepi sy pnah share kat SINI
4) Hidangkan smua atas plate dan makannnnn



# ni la fish fillet yang sy guna...tayah susah2 nak buat batter...yang nih dah siap battered and seasoned...tinggal goreng je...sedap gilssss



PULUT KUNING

Bismillahirrahmanirrahim...kali pertama buat pulut kuning...Alhamdulillah menjadik...walaupun tak sesedap pulut kuning yang makcik2 kat kg slalu buat...tapi okla still rasa berlemak dan passed untuk dimakan...hehe
Saje tempek resepi kat sini kot2 ade yang nak try buat kat umah :

Bahan2 :

1 kg beras pulut (dibasuh dan rendam dengan air + serbuk kunyit / pewarna kuning semalaman)
2 kg santan pekat (buh garam + gula secukup rasa)

Cara2 :

1) Kukus pulut kuning selama 1/2 jam
2) Gaulkan pulut yang telah dikukus dengan santan 
3) Kukus lagi pulut selama 1/2 jam
4) Ulang langkah 1 dan 2 sehingga 3 atau 4 kali (kat kelantan orang panggil kaedah 'ara' pulut)
5) Bila dah puas hati dengan rasa dan tekstur pulut kuning tadi boleh la dihias mengikut citarasa



#pulut yang dah siap di 'ara' sebanyak 4 kali




#pulut kuning yang sy buat sempena birthday anak buah sy Nur Eishal Dania...untuk hiasan sy gunakan telur puyuh rebus dan telur swirl yg sy buat sdiri...caranya mudah je campurkan telur dgn pewarna dan goreng nipis2 mcm buat lempeng...lepas tu gulung dan potong macam swiss roll...senang bukan?

KETAM MASAK LEMAK KUNING




Bahan2 :

1/2 kg ketam
1 inci kunyit hidup*
1 inci lengkuas*
3 ulas bwg merah*
1 ulas bwg putih*
5 tangkai cili kering*
1 biji kelapa (amik santan)
1 biji telur
sedikit asam keping
garam dan gula secukup rasa


Cara2 :

1) Blend smua bahan bertanda *
2) Campurkan bahan yang diblend dengan santan dan masak dengan api perlahan
3) Masukkan gula + garam
4) Lepas tu masukkan telur dan kacau cepat2 jangan bagi telur tu berketul
5) Akhir sekali masukkan ketam dan tunggu sehingga ketam masak (api perlahan)

BBQ CHICKEN WING



Menu paling senang especially untuk orang malas...tehehehehe...atau untuk sedapkan ati...ni la menu paling simple and menjimatkan masa...Jom tgk resepi :

Bahan2 :

kepak ayam (ikut suka ati bape byk)
bwg putih
halia
kicap manis ABC
sedikit lada sulah
sedikit sos bbq
sedikit madu (kalo suka manis)
lemon (untuk hiasan)


Cara2 :

Tumbuk bwg putih + halia pastu gaulkan dengan semua bahan
Perapkan 1-2 jam dlm peti ais
Bakar dlm oven @ kalo nak senang sy slalu masak pakai pemanggang ajaib je


Selamat mencuba :)

SELAMAT TINGGAL 2013

Bismillahirrahmanirrahim...

Lama dah rasanya jari jemari ni tak menari di ruang kecil saya ni...kalau ade yang perasan (kalau ada la) tahun 2013 takde satu post pun dari saya...Langsung takde T__T

Berat rasa hati nak berbicara tentang tahun 2013...tahun yg saya anggap paling mencabar...dugaan maha hebat sepanjang 27 tahun kehidupan saya...cukuplah saya katakan setahun tu cukup mengajar sy erti kesabaran dan ketabahan dalam mengharungi hidup...segalanya telah ditentukan...dan saya sebagai hambaNya hanya mampu REDHA dan SABAR...dua perkataan ajaib inilah yang menjadi kekuatan saya...kerap kali saya kalah dengan bisikan hati yang acapkali bertanya...ADILKAH saya diuji sebegini? Di mana ALLAH ketika saya memerlukan? Betapa rapuhnya IMAN sehingga seringkali saya lupa bahawa janji ALLAH itu PASTI...

Lama saya merenung kekhilafan diri...ampunkan diri ini Ya ALLAH...sesungguhnya aku hanya insan kerdil yang masih mencari kekuatan diri...dalam kelemahan dan kekhilafan itu...sy kembali bangkit mencari sisa-sisa kekuatan yang masih berbaki...dan mengorak langkah kembali...demi untuk diri sendiri dan insan2 yang menyayangi diri ini...sy akur diri ini masih lemah...masih diburu kesakitan dan penderitaan lalu...tapi saya yakin...SAKIT ITU PENGHAPUS DOSA...sakit itu yang membuat saya semakin dekat denganNYA.................




nota kaki : pergilah segala kepedihan...terbanglah bagai rama-rama yang indah...dan akan sentiasa ku kenang
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...