Salam readers! sedar tak sedar da 22 ari kita bpuasa...tinggal 8 ari lg utk menyambut Syawal yg dinanti......cewah ter excited pulok...kikiki...okla mls nak bebel panjang2 nnti korang boring lak...ari ni sy nak share resepi kari kepala ikan yg mudah dan simple plus sgt sedap!! yg sedap tuh tambah je, hahaha....xtau la sedap ke tidak tp hubby sy ckp sedap....dan sy pcaya kat die walaupun kdg2 sy tau die pentipu...kakaka...xdela selalunya die xbyk komen, sgt tidak cerewet bab makanan sbb tu sy enjoy memasak....hehe...so smlm tgh2 dok melayan fb (maklum la ari minggu), tetiba tekak sy yg mmg xsopan ni terasa nak mkn kari kepala ikan lak...dah la tgh2 ari buta lak tu...perot pun ape lg berdondang sayang la...cisss mmg xsopan btul...memandangkan smlm sy bbuka kat umah kakak ipar sy, jadinya sy masak satu lauk je, yg lain smua die yg msk...best kan? hihihi
Okla xmo buat korang tertunggu2...jom kita layan resepi kat bwh ni :
Bahan2 :
kepala ikan *sy beli kepala ikan merah, agak mahal tp konpem sedap! ;-)
10 ulas bwg merah *5 ulas dimayang halus utk menumis, 5 ulas lg di blend
5 ulas bwg putih * 3 ulas dimayang halus utk menumis, 2 ulas di blend
15 tangkai cili kering *direndam ngan air suam kemudian di blend
satu set penumis *ala yg ade kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dll....
satu inci halia *dicincang halus untuk menumis
sebiji kelapa @ RM4 santan
2 paket kecil rempah kari ikan Babas * campurkan dgn bwg2 yg telah di blend dgn cili kering
sedikit kacang bendi + tomato + cili merah
sedikit air
minyak secukupnya utk menumis
Cara2 Membuat :
Panaskan minyak, tumiskan bwg merah+bwg putih+halia+penumis sehingga naik bau.
Masukkan bancuhan rempah kari + bwg2 dan cili kering yg telah di blend + sedikit air dan kacau sehingga naik bau dan rempah agak masak
Masukkan kepala ikan dan reneh seketika
Setelah ikan separuh masak, masukkan santan dan kacau sebati sehingga masak
Akhir sekali masukkan kacang bendi + tomato + cili merah
Taraaaa....dah siap...senang kan....akhir kata, selamat mencuba! ;-)
No comments:
Post a Comment