Salam peeps...rasa mcm lama je xbkak blog ni...maklumla bz sket ngan keje + keje umah...masak pun simple2 je...ptg tadi kat tempat keje dok terfikir2 nak masak ape...rasa mcm bosan je asyik mengulang masak bende sama je...pastu teringat plak ayam masak cili hijau ni...lauk yg penah jadi kegemaran sy masa blaja kat kolej dulu...lauk ni merupakan menu wajib kat kedai pak cik alias (skang xtau la masih ade ke x) kat cafe kolej tu...memang pedas menyengat...tp balik2 lauk ni la yg sy cari...Nak masak lauk ni senang je...bahan-bahan pun xbyk...Jom salin resepi :
Bahan2 :
300 gm ayam
1 biji bwg besar (kalau xde gantikan dgn 6 ulas bwg merah)
3 ulas bwg putih
2 batang serai
10 biji cili api hijau
1 sudu sos tiram
1/2 ikat kacang panjang dipotong kecil
sedikit daun limau purut
garam + gula secukup rasa
Cara2 :
Bersihkan ayam, gaulkan garam kunyit dan goreng
Blender semua bwg + cili hijau +serai
Panaskan minyak dan tumiskan bahan blender
Masukkan daun limau purut
Kacau sehingga wangi
Masukkan sos tiram + garam + gula
Biarkan sehingga cili betul2 masak
Masukkan kacang panjang, kacau sehingga masak
Akhir skali masukkan ayam yg telah digoreng, kacau seketika
Angkat dan hidangkan
nmpk cm sedap...yummy..
ReplyDeletelia : sedap tp pedassss...heeee
ReplyDelete