Haluuuu gembira sungguh mlm nih......kenyang perut suka hati...haha...baru je selesai candle light dinner ngan hubby...kat restoran paling mewah di abad ini....HOME SWEET HOME! ahaks...ptg tadi tetibe teringin nak mkn chicken chop (selera sentiasa besar!)...balik keje trus paksa hubby teman gi Giant beli barang...haha...mlm ni sy masak simple saje chicken chop + blackpepper sauce dipadankan dgn french fries dan coleslaw...mashed potato sy xbuat...mls nak merebus bagai...Ok jom tgk resepi kali ni :
utk Chicken Chop :
2 ketul paha ayam - debone (buang tulang)
tepung goreng serbaguna adabi
1 biji telur
serbuk blackpepper / lada hitam
sedikit serbuk cukup rasa maggie
perapkan ayam dgn serbuk cukup rasa + serbuk lada hitam
celupkan dgn telur, gaulkan dgn tepung goreng serbaguna
goreng deep fry (minyak byk) sehingga keperangan
utk Gravy :
2 ulas bwg putih - dicincang halus
1/2 biji bwg besar holland - juga dicincang halus
sedikit butter utk menumis (gantikan minyak)
1 sudu sos cili
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap manis
2 sudu sos Blackpepper - sy guna sos PEPPERY BBQ Blackpepper Sauce jenama ITA...nak guna Lea Perrin pun bleh...or sos HP.....
1 sudu tepung jagung - dibancuh dgn sedikit air
1/2 sudu coarse black pepper
cendawan butang - dipotong halus
1 kiub pati ayam - gantikan garam
sedikit air rebusan tulang ayam
tumiskan bwg putih + bwg besar dgn sedikit butter...masukkan sos cili+sos tiram+sos blackpepper+kicap...kacau sehingga masak...masukkan air rebusan tulang ayam + kiub pati ayam...kacau seketika dan masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga likat...masukkan cendawan+coarse blackpepper...biarkan mendidih dan angkat.
Utk resepi coleslaw bleh tgk kat sini
P/S : jangan letak garam sebab kiub pati ayam dah sedia masin!
terasa comel plak mkn sebegini dgn hubby kat umah....euwww cepat larik tutup muka! ok bai
wahh..candle light dinner ke..
ReplyDeletesedappnyeee! ((;
ReplyDeletelia : candle light dinner kat umah je...;)
ReplyDeleteAdaNaz87 : sedappp....heee