Hi readers! tora datang lagiiii...hehe...kali ni sy nak kongsi resepi turun temurun yg sy dpt daripada kakak ipar sy.....ayam masak halia muda....sy mmg suka mkn halia muda...sbb elok utk buang angin...tp halia muda je tau, halia tua tu sy brapa gemar...sbb rasa die agak pedas...Jom salin resepi...;)
Bahan2 :
400 gram ayam
100 gram halia muda dimayang halus *lg byk lg sedap
4 ulas bwg putih dimayang halus
5 biji cili padi merah *ikut citarasa anda, kalo xnak pedas kurangkan cili
sedikit minyak utk menumis
garam+ajinomoto secukup rasa
Cara2 :
(1) Tumiskan bwg putih + cili padi sehingga wangi
(2) Masukkan halia + air + garam + ajinomoto, kacau sehingga mendidih
(3) Masukkan ayam, tutup dan reneh sehingga ayam masak
(4) Angkat dan hidangkan
No comments:
Post a Comment