Hello semua...mesti u all semua masih dlm mood beraya kan...hurmmm dlm kemeriahan menyambut Syawal ramai gak yg dah mula bekerja...saya pulak Alhamdulillah masih bercuti...minggu depan baru mula bekerja...okla xmau bebel panjang2, just nak kongsi resepi sambal tumbuk yg baru je saya siapkan utk lunch td....saje tukar selera sbb dah seminggu mkn makanan berlemak je...segala ketupat + rendang + lemang + nasi tomato + nasi ayam + sate....semuanya dah selamat sy telan....^_~
Okla bahan2 yg kita perlukan :
(i) ikan masin dipotong kecik2, rendam air jap, pastu ditumbuk halus & digoreng garing
*xkisah la ikan ape,tp sy prefer ikan pari kipas
(ii) bwg merah + bwg putih + cili padi ditumbuk kasar
Cara nak masak senang je...tumis bahan (ii) sampai garing + wangi....guna minyak baki menggoreng td...pastu angkat dan gaulkan bahan td ngan ikan masin...jgn lupa letak garam+ajinomoto+gula secukup rasa. Garam tu kalau bleh kurangkan sket sbb ikan masin kan biasanya dah masin.
Tadaaaa...dah siap...sedap dimakan dgn nasi panas2...mau pecah kepala wooo ^_^
p/s : ikan bilis pun best kalau msk camnih...;)
No comments:
Post a Comment