Salam readers...Aritu buat bread pudding lagi...edisi menghabiskan stok2 barang kat dapur...Kali ni sy letak raisins ngan ceri yang ade dalam peti ais tuh...sambil2 nak habiskan roti...
Resepi sy dah pnah share tp sebab sy rajin plak arini so saya tepek lagi sekali :
Bahan:
A:
500 ml susu segar/fresh milk
10 keping roti (gardenia/high 5) - sapu mentega and diced (carikkan)
A:
500 ml susu segar/fresh milk
10 keping roti (gardenia/high 5) - sapu mentega and diced (carikkan)
B:
4 sudu besar gula halus
2 sudu besar butter
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung jagung
Sos Kastard - optional
1 tin susu cair
2 s/b tepung kastard
2 s/b gula
CARA:
1. Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
2. Kacau dan gaul rata bahan B (sy blend)
3. Campurkan bahan A dan B, letak dlm loyang pembakar
4..Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/40 minit sehingga masak.
5 Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
6Tuangkan sos di atas puding semasa menghidang.
No comments:
Post a Comment