Hi all...dlm entry ni sy nak kongsi resepi asam pedas ikan kembung yg selalu ibu sy masak kat kg dulu...sy xpasti mcm mana org lain masak tp sy lebih menggemari asam pedas masakan ibu sy...sbb tu la sy bg nama masakan ni Asam Pedas Ikan Kembung Bonda...hehe...Agaknya sbb sy da terbiasa mkn masakan ibu, jd tekak sy lebih serasi dgn resepi beliau...Okla xnak ckp byk sebab berlambak lg resepi yg sy nak post ni...Jom tgk resepi :
Bahan2 :
2 ekor ikan kembung sederhana besar
4 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
10 tangkai cili kering - dibuang biji + direndam dlm air suam
sedikit daun kesum
2 kuntum bunga kantan (optional)
garam secukup rasa
asam keping
Cara2 :
Blend bwg putih+bwg merah+cili kering dgn sedikit air
Tumis bahan yg di blend dgn sedikit minyak sehingga naik bau
Masukkan air secukupnya utk kuah (lebih kurang 3-4 cwn)
Masukkan garam + asam keping dan biarkan mendidih
Setelah mendidih masukkan ikan dan biarkan sehingga ikan masak
Akhir skali masukkan daun kesum + bunga kantan
Angkat dan hidangkan
No comments:
Post a Comment