When The Story Begins....

Life is so short to be wasted...so lets LIVE, LEARN, WORK and PLAY!!!

Friday, October 7, 2011

UDANG SAMBAL PETAI






Bahan2 :

500 gm udang sederhana besar
2 cwn cili kering - buang biji + rendam dlm air suam
1 biji bawang besar Holland
4 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 inci halia
satu sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap manis
garam + gula secukup rasa
petai muda dibersihkan dan dibelah 2


Cara-cara :

Rebus udang selama 5 minit sehingga separuh masak, toskan.
kisar bwg putih + bwg merah + bwg besar + halia menggunakan air rebusan udang sehingga lumat dan tumiskan...pastikan minyak tidak terlalu byk
Masukkan sos cili+kicap+garam+gula+secukupnya...
Biarkan sehingga sambal agak kering dan berkilat. Caranya biarkan sambal mendidih dgn api yg perlahan.
Setelah sambal kering masukkan udang + petai dan kacau seketika. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...