Bahan2 :
500 gm udang sederhana besar
2 cwn cili kering - buang biji + rendam dlm air suam
1 biji bawang besar Holland
4 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 inci halia
satu sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap manis
garam + gula secukup rasa
petai muda dibersihkan dan dibelah 2
Cara-cara :
Rebus udang selama 5 minit sehingga separuh masak, toskan.
kisar bwg putih + bwg merah + bwg besar + halia menggunakan air rebusan udang sehingga lumat dan tumiskan...pastikan minyak tidak terlalu byk
Masukkan sos cili+kicap+garam+gula+secukupnya...
Biarkan sehingga sambal agak kering dan berkilat. Caranya biarkan sambal mendidih dgn api yg perlahan.
Setelah sambal kering masukkan udang + petai dan kacau seketika. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment