Salam readers...ari ni sy masak cencaru sumbat lg...kali pertama masak, sy xmasukkan dlm blog...bile post kat fb, ramai plak kwn2 bertanyakan resepi....Masakan ni bleh dikatakan my childhood memory jugak sbb ibu sy suka masak ni masa sy kecik2 dulu...Sbb tu la sy sekeluarga mmg xkekok mkn pedas...sbb dari kecik sy mmg dah exposed ngan segala sambal...hehe...Resepi ni agak ringkas, tp memerlukan skill sbb cara nak siang ikan ni agak berbeza...Biasanya kita siang ikan belah perut depan, tp ikan cencaru ni kene belah belakang...tp masa belah belakang ikan ni kene make sure jgn belah sampai ke kepalanya...sebab senang nnti nak sumbat cili kat dlm bdn ikan tu....xde la cili tu terkeluar nnti...Jom salin resepi :
Bahan2 :
3 ekor cencaru sederhana besar - dibelah belakang
2 genggam cili kering - dibuang biji dan rendam dlm air panas
5 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
sedikit belacan - sy xletak sbb xsuka
sedikit air asam jawa
garam+gula secukupnya
Cara2 :
Ikan digaul garam+kunyit dan biarkan seketika
Tumbuk cili kering + bwg putih + bwg merah sehingga agak lumat (letak garam+gula)
Setelah lumat masukkan sedikit air asam jawa dan gaul sehingga sebati
Masukkan cili tumbuk td ke dlm ikan di bahagian belakang
Cucuk lidi di bahagian kepala dan ekor utk mengelakkan ikan terbuka semasa menggoreng
Goreng ikan dengan minyak yg sedikit sehingga masak
Angkat dan hidangkan
Salam kenal...
ReplyDeleteOwhhh this lauk is my fav too ;) Sangat sodap!
BabyIntan’s latest n3:
Arissa Di Zoo Negara!
My Barbie Doll!
salam BabyIntan...my favorite too! salam kenal juga...;)
ReplyDelete