When The Story Begins....

Life is so short to be wasted...so lets LIVE, LEARN, WORK and PLAY!!!

Friday, October 7, 2011

SIAKAP ASAM PEDAS THAI (KENGSUM)



Semalam sy ke OTK (Pasaraya Ong Tai Kim) kat Puchong, saje nak beli barang dapur...Xtau la nape, walaupun sy skrang da menetap kat Seri Kembangan lepas kawen, tp sy tetap selesa membeli belah (brg2 dapur) kat OTK...Maybe sebab da 4thn duk kat Puchong ni, sy xbetah membeli belah kat tempat lain...Tp kalau malas gagah juga saya ke Giant (10minit dari rumah)...Pasar Borong Selangor plak hanya 15minit drp rumah sy...so kalau nak beli barang2 basah mcm ikan, ayam or seafood lain mmg sy akan ke pasar borong sbb harganya yg sedikit murah + sgt fresh....sayur2 juga...tp kalau sayur mcm kangkung tu sy xbiasa beli kat pasar borong....sbbnya tgk kat Dapur KakJee...betul atau tidak, sy xpasti tp lepas baca pasal kangkung tu, terus selera sy hilang....Nasib baik sy bukan peminat sayur kangkung...xsuka tekstur daun die yg lembik2 tu...euwww....Okla berbalik pada cerita kat atas...bile tgk siakap teringat plak asam pedas Thai atau Kengsum (xpasti lak sebutan or ejaan die yg betul, main belasah je)....Kengsum ni terkenal kat Thailand...beza asam pedas Thai ni die menggunakan cili api + lengkuas...dan tersangatla pedas...tp kalau utk yg xtahan pedas, bleh kurangkan cilinya...tp asam pedas Thai kalau xpedas mmg kurang kick sket...hehe

Balik umah terus sinsing lengan siang ikan dan simpan dlm peti ais. Ikan siakap sy cuci ngan air asam jawa sbb nak hilangkan hanyir die...tpulang pd korang la...kalau xnak cuci pun xpe...just guna air biasa pun da cukup...Okla jom kita layan resepi :


Bahan2 :



2 ekor ikan siakap sederhana besar



Bahan A (2 genggam cili api + lengkuas + kunyit hidup + belacan + bwg putih + bwg merah)



air asam jawa



sayur kangkung- bersihkan dan potong kecik2



terung belanda (optional)



Cara2 :

Blend bahan A + air asam jawa
Masukkan air ke dlm periuk secukupnya utk kuah
kemudian masukkan bahan yg di blend + garam dan masak sehingga mendidih
Masukkan ikan dan biarkan sehingga ikan masak
Akhir sekali masuk kangkung + terung belanda
Biarkan seketika dan angkat. Hidangkan


P/S : sayur kangkung bleh digantikan dengan bunga kobis / nenas muda mengikut selera anda









No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...