When The Story Begins....

Life is so short to be wasted...so lets LIVE, LEARN, WORK and PLAY!!!

Thursday, September 15, 2011

SAMBAL TAHUN JAWA - tanpa santan



Hi all...btemu lagi dlm rancangan masakan cik joyah ye...hek3...kali ni sy nak citer pasal sambal tahun jawa yg mmg favorite sy...sambal ni masakan jawa yg agak popular, sy mula diperkenalkan dgn sambal ni kalo xsilap tahun 2006-2007, masa tu ngah belajar...junior sy Zira ni mmg keturunan jawa sebelah maknya...ke sebelah ayah sy pun da lupa...hehe...masa tu nenek Zira yg bekalkan dia sambal ni masa dia balik kg neneknya kat Sg Besar, Selangor...first time tgk mmg pelik, sbb org kelantan mcm sy hanya kenal sambal belacan, sambal merah (cili padi merah dicampur cuka+gula+garam) dsb....xpnah sy dengar nama sambal tahun nih...masa tu agak cuak gak nak try, tp sbb sy mmg suka mkn pedas, so sy antara org ptama yg menjamah sambal tuh...perghhhh sekali makan mmg xcukup....seingat sy embah (nenek) Zira masak sambal tahun campur perut + kulit lembu...mmg sedap tak terkata...sampai skrang tbayang2 sambal buatan embah tu...actually dulu sy penah mintak resepi ngan Zira, sy simpan dlm hp (tp xpnah cuba) sampai la hp tu rosak so resepi nya ntah ke mana...tetiba semalam sy teringatkan sambal tahun embah, so sy mintak resepi lg sekali ngan Zira...lepas dpt resepi trus sy buat....memandangkan beberapa teman bertanyakan resepi...so sy dgn rendah hatinya kongsi resepi ni kat sini....jom salin....;)



Bahan-bahannya :




5 ulas bwg merah + 3 ulas bwh putih dimayang halus + 1 genggam cili api +sedikit belacan





2 genggam lengkuas muda dipotong nipis (lg byk lg sedap)






2 genggam ikan bilis digoreng garing






sedikit air asam jawa



Cara-cara :

(1) Tumiskan bwg putih + bwg merah dgn sedikit minyak
(2) Masukkan cili api + belacan + lengkuas, kacau sehingga naik bau
(3) Masukkan sedikit air, biar sampai tenggelam lengkuas...lebih kurang mcm kat bwh ni





(4) Biarkan seketika sehingga lengkuas menjadi lembut
(5) Bila lengkuas dah lembut masukkan garam + gula + air asam jawa
(6) Kacau hingga sebati dan masukkan ikan bilis goreng
(7) Angkat dan hidangkan



2 comments:

  1. 1st time tgk sambal jawa...menarik!! E-na pun suka pedas...bole try ni...tapi lengkuas muda susah nak dapat kat jepun ni...nnt klu jumpe leh try...

    Selamat Hari Raya dari
    E-na Lovely Kitchen.

    ReplyDelete
  2. salam dari Malaysia utk E-na yg jauh di Jepun...hehe...mmg sedap sambal ni tambah2 kalo letak perut lembu or kulit lembu...ila pun jenis suka pedas...kalo mkn xpedas rasa xnikmat sgt...huhu...anyway ila dah follow blog E-na...next time nak try baking cakes plak guna resepi E-na...;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...