When The Story Begins....

Life is so short to be wasted...so lets LIVE, LEARN, WORK and PLAY!!!

Friday, July 22, 2011

Wedding Preparation!!!

Hi all, bertemu kembali kita dlm entry wedding preparation...entry terpanjang dlm sejarah blog sy, dan jugak entry paling lama tersimpan dlm draft folder...so utk bakal2 pengantin boleh la dapatkan tips2 & panduan dari sini...hehe


Wedding Card + Paperbag + Bunting + Banner

ok selalunya bile dah dapat tarikh kawen perkara pertama yg korang akan buat adalah tempah kad kawen....so kad kawen kitorang kami tempah kat KL...White Horse ape ntah nama company tuh...korang bleh check kat sini : Fiz Ramli Kad Kahwin...or blog diorang : Kad Kahwin-Fiz
harga yg diorang bg agak reasonable plus diorang mmg helpful and senang dibwk berbincang esp Fiz and Kak Ani...diorang bleh ikut kita punya design and citarasa...dun worry...Bunting, banner and paperbag jugak kitorang trus tempah kat sini...so senang xpyh nak buat keje byk kali...and yg penting, dapat diskaun...hehe...kitorang dpt satu banner + satu bunting free dan jugak sampul bercetak utk setiap kad....kan bijak tu...x gitu? hehe


* kad tuh hanya plain sahaja....riben tu tambah sdiri ikut kreativiti masing2...;)



mereka menyediakan khidmat membuat bunting juga! ;)



Wedding Dress

Utk majlis nikah sy mengenakan busana yg ditempah khas kat Butik Umairah, Medan Mara KL...Kain utk baju ni sy beli kat Jakel, KL dgn harga RM400++...satu tips utk korang2 yg nak beli lace utk baju nikah, sila tawar harga dgn bijak...sbb mungkin harga yg ditawarkan xla semurah yg digembar gemburkan dlm iklan...huhu...ari tu sy dpt dgn harga murah sbb sy ckp kedai lain bleh bg harga yg lebih murah drp Jakel...haha...tp actually mmg betul sbb sy da survey kat kedai lain before pergi Jakel...oleh kerana xnak hilang customer, so diorang setuju nak bg special price...so sy borong skali kain satin utk dayang2 dan sepasang lace utk akad nikah + satin utk lining + satin baju melayu + veil bersulam utk akad nikah = RM600++ (murah kan?)
Butik Umairah tu terletak kat bangunan Medan MARA...selalunya kalo u all beli kain kat Jakel diorang akan provide business card 4 Butik Umairah tu...dun wori ye...

Dress untuk sanding + bertandang + outdoor photoshoot plak sy sewa ngan Mybride Gallery. Ok tips utk memilih bridal boutique plak, firstly u all kene survey AWAL2...nampak x sy capitalized perkataan AWAL tu means that you have to be extra alert about it...mmg kene survey awal2 sebab kebanyakan butik pengantin hanya akan menerima tempahan 6 - 12 bulan sebelum majlis...nak2 kalo bridal yg u all nak tu yg ala2 famous amous hot top gituw....mmg kene book awal2...so andai kata majlis anda next year, maka anda da kene start survey mana2 bridal yg bkenan di hati...Lg satu kalo u all survey awal2, so senangla nak compare harga, yg mana mahal yg mana murah, yg mana berkenan yg mana x...so keyword die please survey AWAL-AWAL!



baju kurung utk akad nikah + veil + baju melayu hubby




sy pilih french chiffon lace utk akad nikah...sbb nampak elegance and x heavy sgt...means xde la bermanik2 labuci mcm zaman 70an tu...hik3



dress putih labuh meleret...yg ni utk majlis reception....




persalinan kedua utk reception, sy pilih color contrast...supaya menyerlah sket




utk majlis bertandang sy pilih ungu...my favorite color!


utk outdoor photoshoot....seeloknya pilih dress yg bleh dipadankan dgn tuxedo...mcm yg sy pakai ni bertemakan english wedding.....sbb lokasi pun kat tepi pantai...so kita perlukan sesuatu yg lebih santai....;)


dayang2 pakai jubah purple...someyyyy jek adik2 ni kan...



Tips Membeli Tudung (bagi Pengantin yg Bertudung!)

Kalo nak beli tudung utk majlis kahwin please make sure tudung anda tidak melampau bling2 ye...sbbnya da tentu2 anda akan pakai veil + crown kat atas kpala...so xperlu tudung yg sarat2 sgt...nnti nampak mcm pokok krismas kat atas kpala...plisss take note ya! Lg satu seeloknya bwk baju kawen masa nak beli tudung so anda bleh dptkan the closest color...nnti xperlu la nak ke kedai 2,3 kali sbb color tudung xmatch ngan color baju! huhu


Make Up (MUA)

Haaaa yg ni plak extremely important ye kwn2! Make up ni salah satu elemen paling penting dlm majlis kawen anda....silap make up nnti jd clown la anda....tak pun elok2 muka cantik jd xcantik dah....xberseri org kata...tp skrang ni mmg xjd masalah utk dapatkan MUA yg berpengalaman, ramai je sy tgk tukang make up or mak andam moden yg berbakat! Ape yg anda perlu buat cuma survey MUA mana yg anda berkenan, tgk cara die bekerja, kebanyakan MUA ni ade fb or blog...dari situ anda bleh tgk cara die melayan customer dan hasil tgn beliau! Dari situ and bleh decide which MUA yg anda rasa serasi dgn anda...Harga pun bleh compare and discuss awal2...For me price doesn't matter, as long as i'm fully satisfied with the service and outcome! Slalunya bridal package comes together with make up service tp kalo anda xberpuas hati anda bleh hire MUA lain utk majlis anda, no big deal! Tp ongkosnya lebih sikit ya...hehe



make up untuk akad nikah...sy amik Amy Amytouch, MUA yg famous gile kat Kelantan, hasil sentuhan beliau mmg superb! ;D




utk reception sy guna MUA favorite, Wan-G Shuhaimi Couture yg merupakan sepupu sy...utk bertandang + outdoor juga menggunakan khidmat beliau...;)


Tips memilih Contact Lens (bg yg nak menggunakan lenses)

Okla nowadays kita bleh tgk hampir 70% pengantin akan guna lenses pd majlis perkahwinan...sy juga! hehe...sebenarnye xsalah kalo nak pakai, tp make sure anda pilih color yg sesuai...plissss la be aware yg xsmua color lens sesuai ngan kita org melayu nih....nak pilih color lens kene bersesuaian dgn tone kulit kita dan juga color dress yg kita pakai...this is extremely important ye kwn2...jgn silap pilih kang nampak mcm mata ular plak...euwwww xsesuai okeh....cthnya ade sesetengah org nampak cantik kalo pakai lens color biru or hijau, tp xsemestinya sesuai ngan kita...okla kat sini sy kongsi color+ brand lens yg sy pakai sepanjang majlis perkahwinan sy untuk panduan anda2 ye :


utk majlis akad nikah sy pakai lens Freshlook color Grey...harga xingat la tp xmahal sgt...sy pilih color ni sbb xmenyerlah sgt, looks natural gituww...kata org melayu kan, xperlu la nak nampak org putih sgt, xsesuaiiii....color ni mmg sy highly recommend, sgt cantik...kalau anda nak lg selesa, bleh beli brand Maxim color Grey (blue box), yg ni pun cantik...actually sy nak beli Maxim utk pakai masa wedding sbb Maxim lg selesa dipakai berbanding Freshlook, tp xde stok plak...da la beli last minute so mmg xdpt la kan...padan muka...kui2...sape yg berminat bleh tgk kat page Maxim Colors Malaysia bleh dptkan maklumat kat situ...Maxim byk dijual di outlet sekitar Malaysia....so jgn lupa dapatkan di kedai2 berhampiran...cewah mcm promotion pulak...



during akad nikah wearing FreshLook lens - Grey



highly recommended - Maxim Brand (blue box- Grey)



utk reception sy pakai Freshlook color Amethyst...color ni mcm purplish violet color campur merah2 sket...tp color blend die mmg serious cantikkk...mmg sesuai utk Asian mcm kita ni...yg kulit ala2 sawo matang pun bleh pakai...tp make sure anda test dulu k...kot2 xberkenan plak dgn color die...kebetulan masa wedding sy pakai dress color putih, so senang nak match ngan color lens...persalinan kedua plak color maroon so mcm agak sesuai la ngan lens color Amethyst ni...masa bertandang pun sy repeat pakai Amethyst, sbb match ngan baju sy yg color purple tu...so dah jimat kat situ kan, xperlu nak beli lens byk2...;)



during reception wearing FreshLook - Amethyst


during 'bertandang' wearing FreshLook - Amethyst


masa outdoor plak sy pakai Maxim color Gray (pink box) - Big Eyes....yg ni special sket sbb die ade effect besarkan mata kita....sbb masa outdoor tu tema make up tema babydoll so amat la sesuai pakai lens yg membesarkan mata...ala2 cute gituwwww kan...haha


during outdoor photoshoot wearing Maxim - Big Eyes (Grey)




Wedding Cake

Ok kita masuk bab kek perkahwinan + kek hantaran plak...kdg2 kek ni org pandang ringan...sbb xpenting katanya...ape pun terpulang la.....bg sy segala yg berkaitan ngan wedding ni tersangatla penting...sbb wedding ni once in a lifetime kan, kene la dptkan semua yg tbaik...baru xmenyesal kan....



Wedding cake ni sy tempah 5-tier cake, 4 tier cupcakes + 1 cream cake with roses (fresh flowers)...yg ni agak costly sket sbb sy request fresh flowers...cost utk kek ni RM600++ tmasuk kek hantaran sebelah lelaki (refer gambar kat bwh)...Utk yg nak jimat cost, maybe u can consider having 2-tier cake, itu pun dah ok as long as u pandai pilih decoration supaya nampak cantik.




Utk kek hantaran plak sy pilih deco yg simple je, sbb nampak elegance + updated...xnak yg deco2 meriah sgt...Tema hantaran utk pihak lelaki ialah putih + hitam + silver. Maka kek pun harus la hitam menawan gitu kan...hik3

Semua kek ni sy tempah ngan sepupu sy Anne Shuhaimi...mmg sejak dari zaman bertunang lagi sy mmg setia betul ngan beliau nih...sbb kek beliau sgt sedap, sentiasa up-to-date dgn design2 baru dan beliau akan siapkan kek yg betul2 menepati citarasa kita...anda bleh tunjuk je gambar or design kek yg anda nak and beliau akan siapkan dlm masa yg ditetapkan...itu yg paling penting! ;)

sbg selingan sy selitkan gambar2 kek yg sy tempah masa majlis pertunangan sy dulu...juga menggunakan khidmat Anne Shuhaimi pastinya!



cupcakes bertemakan pink love utk hiasan kat tepi pelamin....cantik kan???



hantaran utk pihak perempuan, kek bertema white garden....abaikan wording yg cacat tu, sbb accidently terkene tgn sy...huk3



hantaran utk pihak lelaki bertemakan pink....so gojes mojessss okeh!



PELAMIN (DAIS)

Ok masuk bab pelamin lak...pelamin / dais ni pun one of the most important element in your wedding day...sebab bende pertama yg org akan tgk selain pengantin adalah pelamin...kalau pengantin gojes tp pelamin mcm sendu je xbleh jugak...kalau bleh biar la bersesuaian ye puan2...tips utk pilih pelamin yg pertama skali anda kene tetapkan theme color dulu...ape tema utk wedding anda tu....nak tema english garden ke, klasik ke, or moden contemporary ke...tpulang pada anda...bile dah tetap color kene tgk pulak ruang utk pelamin anda tu...brapa ukuran ruang tu supaya senang bile anda pilih pelamin sbb bridal biasanya akan tanya ukuran ruang pelamin anda...jgn nnti pelamin besar gabak tp ruangnye ciput je...xbleh ye puan2...please take note...kalau bleh ukur siap2 panjang, lebar dan juga tinggi dari lantai mencecah ke siling (kalau pelamin dalam rumah / dewan)...Lg satu, please make sure color pelamin anda match dgn wedding dress yg anda pakai...jgn la pakai baju kuning tetiba pelamin color pink....adoiii sakit mata tgk tau...kalau bleh color die agak kontra tp xketerlaluan ye...supaya xlari konsep die...unless anda pakai wedding dress putih/grey/hitam sbb color2 tersebut akan match dgn ape2 color skalipun...(ade ke pengantin pakai baju hitam? mcm bkabung plak...haha)


ini pelamin sy...tema merah + putih ala2 garden sket....sbb pelamin sy ni kat luar rumah...sy xletak bunga telur kat tepi pelamin mcm org slalu buat simply because i don't like it...sbb nnti nampak sarat sgt pelamin tu...tp lain org lain pandangan kan..kalo anda suka anda bleh letak segala mende kat situ xde sape nak marah...haha


KHEMAH + CATERING

Ok khemah ngan catering ni pun penting jugak...kene pandai pilih ye sbb kat luar sana ade byk company yg sediakan khidmat khemah + catering. Kalau bleh anda compare dulu harga, dapatkan beberapa quotation so anda bleh bandingkan harga dan buat keputusan dgn bijak. Kalau bleh cari khidmat yg berdekatan dgn tempat tinggal anda supaya kalau ade ape2 perubahan senang la nak uruskan. Bagi yg pakai khidmat catering anda bleh mintak utk buat food testing...dgn cara tu anda bleh decide mana catering yg sedap and mana yg tak...tpulang pd anda...Bg sy xperlu food testing ke ape sbb utk kenduri sy semuanya dimasak sendiri oleh mak cik sy yg mmg tkenal dgn masakan beliau utk majlis2 kawen di sekitar tempat sy....hurm btapa btuahnya sy dikelilingi oleh kaum keluarga yg smuanya berbakat....kalau anda perhatikan bleh dikatakan 90% daripada majlis perkahwinan sy semuanya diuruskan oleh kaum keluarga sy dan juga sy sdiri (nak jugak!)...bermula dari katering+make up+hiasan bilik+hantaran+guestbook+wedding cake bla bla bla....


utk khemah sy guna khidmat Abg Nasa - 0199870073...beliau memberikan khidmat khemah utk majlis2 perkahwinan & kenduri...Abg Nasa ni tersangatla baik, soft spoken & senang dibwk berbincang...sblm majlis beliau ade dtg umah sy utk tgk tapak khemah dan berbincang ttg color yg sy nak...so utk anyone di sekitar Machang & kwsn terdekat bleh la telefon Abg Nasa utk sebarang pertanyaan..;-)



Official Photographer (OP)

Bagi pengantin yg nak menggunakan official photographer utk majlis paling bermakna dalam hidup anda, please make sure anda menempah mereka2 yg berkenaan tu awal2...sbb biasanya OP ni sgt2 la laris mcm pisang goreng panas ye... For my whole wedding ceremony, I hired Photoaura as the official photographer...I've been knowing them since my engagement day. So for those yg amazed dgn hasil kerja diorang ni, bleh kol utk booking & reservation...Utk bakal pengantin kat sekitar Kelantan, selain drp Photoaura, anda bleh hire Jihan Meghaa Ismail atau pun Bonsai Photostudio sbb diorang ni pun xkurang hebatnye...;)




This is last year picture during my engagement day....million thanx to Photoaura for your continuous support till then...;)



Hiasan Bilik (Optional)

Hiasan bilik ni optional sbb kebanyakan bridal package akan include hiasan bilik pengantin dlm pakel diorang. Tapi utk korang yg degil mcm sy ni nak hias bilik sendiri...kat sini sy nak bg tips2 utk dptkan hiasan bilik yg sgt cantik dgn tenaga yg minima...bajet tu xbrapa nak minima sgt sbb bile dikira tolak tambah bahagi darab rasanya mcm costly jugak...huk3



ni bilik pengantin sy masa wedding ari tu....cadar tu sy beli kat Nilai 3, harga RM200++...kalo nak cari cadar yg murah bwh RM200 mmg susah kat sana...so kene pandai2 carik dan tawaf semua kedai kat sana ye...haha...Langsir pun sy tempah kat Nilai 3 dibeli bsama rel kayu tu...harga langsir RM160 + RM70 utk rel...so total da lebih kurang RM500 kat situ...langsir tu actually 2-pcs je...nak tempah langsir yg ade scallop mcm mahal sgt, so untuk scallop langsir tu, sy cuma beli kain plain color putih yg panjang dan dililitkan pada rel kayu untuk membentuk scallop...2 holder flower bouquet kat tepi kiri and kanan katil tu plak sy recycle je, dulu holder tu sy guna utk majlis pertunangan sy thn lepas...juga dibeli kat Nilai 3...harga xingat la...bleh beli kat ZC, kedai pemborong barang2 perkahwinan kat Nilai 3...so sy hanya tukar bunga je...since last year sy guna bunga pink utk pelamin tunang...lampu utk 2 bouquet tu sy hanya guna mentol kuning biasa...sambungkan dgn fius...keje2 wiring sy xleh nak explain sbb cousin sy yg tlg buatkan..huhu...4 biji bantal merah yg dok tergolek kat atas katil tu plak sy beli kat Nilai 3, harga RM10 utk 2 biji...pastu sy beli kain satin merah dan suh mak cik sy jahitkan sarungnya....pastu dihias dgn riben + velvet roses....skang ni bantal tu slamat jd cushion kat ruang tamu sy...ade jgak gunanya kan...heeee



selamat di kitar semula jadik cushion kat ruang tamu...xdela membazir kan..hehe



bingkai gambar kat atas ni pun sy buat sendiri....caranya senang je....guna polisterine board and potong ikut size gambar...tp tinggalkan ruang sedikit sbb kita kene cucuk bunga kat tepi tuh...bunga tu sy gunakan red velvet roses...bunga yg sama sy guna utk hantaran...after potong polisterine tuh, balut ngan soft paper...anda bleh beli kat kedai stationary...after balut ngan paper tu, tampal gambar...utk effect yg strong, better pakai gambar black & white mcm gambar sy kat belakang tuh...then lpas tampal gambar anda bleh la letak bunga2 itu...caranya guna pin yg ade kepala tuh, cucuk kat tgh2 kelopak bunga and tekan dlm2 kat poliesterine board tu...susun bunga ikut citarasa anda...kalo xnak guna roses, bleh guna bunga2 lain mcm jasmine, orkid lah, bunga matahari or bunga kertas, eh yg tu jgn...kang mak anda marah lak sbb bunga die abis botak sbb anda curik...haha


Hantaran

Ok part hantaran ni sy xleh komen byk2...sbb selalunya hantaran ni bergantung pada bajet & citarasa anda...ade yg tempah hantaran kat kedai, ade yg buat sendiri...so it may be varies...bg sy kalo anda ade duit lebih & xde masa nak menggubah hantaran, anda bleh tempah kat kedai...skrang ni berlambak kedai yg menyediakan khidmat menggubah hantaran...tinggal bayar je....bg sy menjadi satu kepuasan bile menggubah sendiri hantaran...ye la kita nak letak senget ke, tunggang tbalik ke, kita punya suka kan...memandangkan sepupu sy agak kreatif (menerima tempahan gubahan hantaran), so sy gubah hantaran dengan die...bincang konsep+idea pastu gubah pun sama2...sampai kul 3pg xtido tau...tp xpe janji puas ati kan...

Hantaran utk Pihak Lelaki (9)

- jam tgn
-kemeja
-kasut
-laptop
-buah buahan
-pulut kuning
-kek
-coklat
-perfume



tema hantaran utk pihak lelaki ialah putih + hitam + silver



utk base, sy gunakan polisterine segi empat dibalut dgn kain hitam berbelang silver dan hiasan menggunakan riben silver + bunga hitam...kat atas base tu sy letakkan pebble stone kaler putih...pebble stone tu bleh dptkan kat kedai barangan perkahwinan or kedai landskap....murah je xmahal pun...;)


Hantaran utk pihak Perempuan (7)

- jam tgn
- perfume
-toiletries
- kasut
- buah buahan
- cek hantaran
- buku



utk hantaran pihak perempuan tema yg sy pilih adalah merah + putih



utk base sy gunakan bakul segi empat berkaki yg sy beli kat Nilai 3...harga masa tu promotion RM39.90 utk 2 biji bakul....sy gunakan red velvet roses + baby flower untuk hiasan ....bunga bleh beli kat kedai-kedai bunga berhampiran anda....ckp je nak red velvet rose nnti diorang bg...harga red velvet ni mahal sket...RM10 utk 3 tangkai...1 tangkai ade 5 roses...kat tapak base tu sy gunakan polisterine segi empat sederhana tebal dibalut dgn kain satin putih sbg 2nd base (senang nak cucuk bunga nti)...so cara nak hias senang je, buangkan tangkai bunga rose, amik kelopak bunga je, cucuk pin yg ade kpala tu kat tgh2 bunga rose and cucukkan bunga kat polisterine base....ulang langkah sehingga bunga memenuhi bahagian tepi bakul...finally letakkan brg hantaran kat tgh2 bakul & hiaskan sedikit dgn baby flower....senang kan?


Guest Book Corner (optional)

Okla utk sesape yg nak buat guest book corner ni....petua sy sila letak guest book ni kat tempat yg senang nak access....dan pastikan ade org yg menjaga guest book ni sehingga ke penghujung majlis...nnti xdela buku tu rosak ke, kene conteng ngan budak2 ke....biasanya kat corner ni kita kan letak guestbook+gambar pengantin+pen+gift utk tetamu yg sudi menconteng buku...



ini guest book corner sy...sy letak crystal vase + white flower sbg hiasan...pastu ade gambar kami masa bertunang dulu...juga diletakkan dlm frame yg berwarna putih...saje nak wujudkan elemen lembut kat situ...skrang ni white flower + frame tu sy guna utk hiasan bilik tidur sy....so xdela membazir kan...bleh recycle lg youuu....guest book tu cousin sy yg buatkan...kalau sape2 berminat bleh contact Ms Dya at Ilham Polaris



utk guest yg tulis ucapan kat guest book sy, ade gift yg menanti...hehe...sy bg mini chocolate utk diorang...coklat ni sy tempah skali ngan coklat utk hantaran sy...bleh refer kat gambar bwh ni....siap bleh tulis nama pengantin & detail majlis kat coklat tu tau....comey sgt!!




coklat utk hantaran ni sy tempah kat Chocolate Wrapper...sy amik pakej CW100...harga cuma RM100 utk satu small giftpack (hantaran) + 100 pcs (2 jar) mini chocolate....sgt2 berbaloi!!!




Doorgift

Last but not least, doorgift utk tetamu.....nowadays ade byk sgt kedai-kedai online yg menawarkan pelbagai jenis doorgift utk tetamu...so xjadi masalah sgt utk buat pilihan...asalkan jgn overbudget ye puan2...terpulang pada citarasa anda nak pilih doorgift yg mana...tp utk bakal pengantin yg still nak kekalkan tradisi bunga telur utk tetamu (mcm sy...auwwww)....anda bleh dapatkan bunga telur yg cantik & murah kat Nilai 3...ade byk kedai kat sana so anda ade byk pilihan harga dan juga design...pandai2 la pilih ye...;)


















3 comments:

  1. Ingin menempah kad kahwin murah di sekitar Nilai, Salak Tinggi & Sepang. Layari blog kami di http://onlinekadkahwin.blogspot.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...