When The Story Begins....

Life is so short to be wasted...so lets LIVE, LEARN, WORK and PLAY!!!

Wednesday, June 8, 2016

CERITA BERSALIN - 2ND BABY

Hi uolls..seperti yg dijanjikan...sementara tgh merajin ni maka sy nak share pengalaman bersalin baby kedua 30 May yg lepas...masih terbayang2 lg kesakitan yg maha hebat itu..trauma pun ade jugak tp bila tgk muka si comel tu terus ilang segala sakit...hehe

29 May 2016

Ari due date...pg2 kene ngadap misi kat klinik sbb dh sampai due tp x bsalin lg...masa ni dh start mild contraction or "baby mengeras" plus sakit pinggang..mmg dh start rasa xselesa tp ku gagahkan jua...lepas check up biasa ngan misi kene jumpa doc plak utk scan baby...masa jumpa doc tu sy bgtau psl baby mengeras so lepas scan doc trus wat VE aka seluk kat bwh tu...surprisingly dh bukak 2cm! Alamak mcm x caya je dh 2cm dilated sbb sy x rasa sakit pun...doc suggest pegi hosp trus tp sy decide nak balik umah dulu rileks2 bila dh sakit perut bru pegi hosp...since hosp pun dekat je ngan umah so mls nak gi awal2...

So balik umah sempat lg shoot gamba maternity...masa tu gigih la berjalan konon nak bg jln cpt bukak...mlm tu jugak sempat suruh suami pegi belikan nasi goreng + capati (selera mak buyung kemainnn) dan sy mkn byk gilaaa konon standby tenaga nak bsalin..so mlm tu tido dgn tenang sbb x rasa sakit pun except rasa baby mengeras...mak ckp baby tgh cari jalan nak keluar..xtau la btul ke tak tp misi pun ckp benda yg sama...

30 May 2016

Haaaa today is the day! Kul 2pg sy start rasa sakit contraction...kali ni mmg btul2 sakit nak bsalin...so sy start monitor selang masa...time tu contraction every 6-7min...so sy still rileks and enjoy the surge...mandi air pns pastu solat sunat taubat sambil2 kira contraction...sempat jugak mkn telur ayam kg 2bijik...minum milo + planta...semua tu petua utk cptkan bukaan...masa ni dh xleh tido sbb sakit dtg every 6min...mata ngantuk tp xleh tido so sy just baring sambil suami temankan...kul 6pg masa azan subuh tu tiba2 keluar darah ngan lendir..masa tu bgtau mak..mak ckp pegi hosp cepatt so trus grab brg2 and pegi hosp...

Sampai hosp mcm biasa procedure kene check ctg baby smua...masa tu misi wat VE dan bukaan baru 3cm..so warded dulu then misi pesan suh mkn kenyang2 sbb nti nak pakai byk tenaga..tapiii sbb dok menahan sakit contraction nak mkn pun dh ilang selera so just jamah sekeping roti ngan sebiji kurma je...kul 9.20pg masa tu surge makin kerap every 4-5min camtu so misi trus bwk masuk labor room...skali lg wat VE and masa tu dh bukak 4cm...so misi ckp lepak dlm labor room je dh xleh balik ward sbb 4cm tu dh consider stage active labor...

Kul 10pg bukaan dh 6cm...misi panggil suami masuk temankan sy..masa tu Ya Allah sakitnya hanya Tuhan yg tau...suami plak xputus2 bg semangat kat sy...cuba utk buat sy selesa padahal hakikatnya mmg dh xmampu nak rasa selesa..sakit contraction yg makin kerap tu mmg xdpt dibayangkan...pinggang rasa mcm nak putus...perut plak mcm dipulas2...masa ni sy hanya mampu teguk air selusuh yg suami buatkan...dahi berpeluh2 menahan sakit yg teramat sgt...

Kul 12tgh hari bukaan dh 9cm...masa ni dh rasa nak meneran sgt2 tp misi suruh baring mengiring dan teran slow2 sbb blum fully dilated...apa yg sy ingat misi ajar supaya baring mengiring sebelah kiri luruskan kaki kiri dan angkat kaki kanan ke dada...pegang kaki kanan kuat2 dan teran masa contraction dtg...tu salah satu cara nak cepatkan proses bukaan...masa tu sakit btambah2 tenaga plak dh makin berkurang...kul 1ptg dh fully dilated so masa tu la sy bjuang utk push abis-abisan... 

Alhamdulillah akhirnya tepat jam 1.20ptg masa azan Zohor tgh berkumandang maka lahirla zuriat sy yg kedua...berat baby 3.48kg....agak besar berbanding abangnya dulu 2.8kg je...Apa pun special thanks to staff Hospital Machang yg byk membantu masa proses kelahiran...nasib baik misi semua baik2 xde yg garang ke apa..masa proses bsalin pun mulut dorg x henti2 sebut Subhanallah Allahuakbar...mmg satu pengalaman yg x dpt sy lupakan sampai bila2...Alhamdulillah dh selamat bsalin and skrang tgh enjoy berpantang di bulan puasa yg mulia..so hanya mampu tgk je la org mkn sedap2 masa bukak posa..sabar je la sabariahhhhh...sempena genap seminggu usia baby so sy belanja 1 lg gamba ye...hehe



Sunday, June 5, 2016

2ND PREGNANCY

Assalamualaikum readers! Lama rasanya tak membebel kat sini..since dpt tau pregnant anak kedua sampai la bsalin mmg xde mood nak berblog apatah lg berceloteh kat sini...bermula dgn alahan yg teruk pastu kesihatan x brapa mengizinkan maka sy lupakan seketika kerjaya sendu sbg blogger nih...heee

Alhamdulillah kali ni nak bercerita psl kandungan sy yg kedua...masa Aisy (anak sulung sy) berumur genap setahun, Allah takdirkan sy mengandung lg...terkedu jugak mula2 since it was unplanned pregnancy but it doesn't mean unwanted pregnancy...dh rezeki Allah nak bg awal..redha je la kan...tiba2 teringat dulu2 sy pnah berniat dlm hati sblm umur 30 sy nak 2 org anak dan Alhamdulillah Allah makbulkan niat sy!

Tapiiii pregnancy kali ni mmg sgt menguji kesabaran...bermula dgn alahan yg teruk...muntah2 xselera mkn dan yg paling xtahan bdn jd letih sampai xlarat nak angkat tgn...pendek kata mmg teruk sgt2...mcm2 dugaan yg sy harungi sepanjang mengandungkan zuriat ni tp Alhamdulillah tanggal 30 May 2016 sy selamat melahirkan seorang lg baby lelaki yg comel dan sihat secara normal...Syukur pd Allah urusan bersalin dipermudahkan...Dan arini genap seminggu sy berpantang...nanti ade masa sy sambung cerita psl pengalaman bersalin pulak...So here it goes...my 2nd prince of my heart...ALFIY ZAYYAN ♥



Tuesday, August 11, 2015

UDANG GORENG TELUR MASIN



Hi uollsss...semalam masak lauk kegemaran mr husband...udang telur masin...actually nak masak ketam telur masin tp masa singgah pasar tgk ketam semua x fresh...kebetulan nampak udang besar2 size XL..cepat2 grab sbb selain ketam, udang pun sedap gak bila masak style camni...

Memandangkan ade kawan yang mintak resepi..maka sy tepek la resepi kat sini supaya senang nak refer semula di lain hari...hehe


Bahan2 :

1/2 kg udang - dibersihkan tp jgn dibuang kulit
5biji telur masin - direbus dan lenyek2 sampai hancur
5 ulas bwg putih - dimayang halus
3 tangkai daun kari
3biji cili api - dihiris
sedikit serbuk Cukup Rasa
sedikit lada sulah
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar mentega
1/2 cawan susu cair / fresh milk
minyak untuk menumis


Cara2 :

Bersihkan udang...gaulkan dengan serbuk Cukup Rasa + lada sulah + tepung jagung
Goreng udang sehingga masak...ketepikan
Panaskan minyak + mentega...tumiskan bwg putih + cili padi + daun kari sehingga wangi
Masukkan telur masin...susu cair...perasakan dgn gula dan garam...jangan buh garam byk sgt sbb telur masin mmg dah sedia masin dah..
Masak sehingga kuah agak pekat dan kering...tp sy suka basah2..so terpulang pada citarasa masing2..
Last skali masukkan udang tadi dan gaul sehingga sebati...
Siappp...enak dimakan dgn nasi panas2...hehe





Friday, August 7, 2015

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI FROM MOMMY + DADDY + AISY :)

Salam Aidilfitri readers! Tahun ni first time beraya dengan baby Aisy...maka keterujaan mommy + daddy mmg luar biasa la tahap die..haha..tahun lepas baby Aisy kat dlm perut lg...tahun ni dah besar dh...10 bulan sudahhh...xlama lg dah setahun...huhu...maka jom la kita nikmati gamba raya yang ade...tp raya pertama je beria amik gamba family...raya kedua ketiga nan hado...sebab mommy x bape sihat...huhu


 #gamba raya pertama...tema kaler purple tahun ni...hehe



#Mommy dh standby nak snap...dua org ni plak spoil...haihhhh



# kasi can Mommy selfie sikit...Aisy mcm biasa dok layan perasaan dalam kete...hew3



Thursday, March 12, 2015

AISY UMAR TURNING 6 MONTHS!

Salam readers...lamanyaaaa tak hapdet blog sesejak ade anak nih...kemain bz tambah2 dah keje ni...mmg asyik tak menyempat nak layan blog...huhu...

Sedar tak sedar dah 6 bulan bergelar ibu...dah 6 bulan jugak mommy gigih melayan karenah cinta hati mommy nih...Alhamdulillah sepanjang 6 bulan membesarkan Aisy Umar, tak pernah pun ade masalah...senang cakap Aisy mmg tak banyak karenah...dan Alhamdulillah Aisy dianugerahkan kesihatan yang sangat2 baik....dan semenjak bekerja, Aisy memang sy hantar kat pengasuh...Ari pertama antar mmg Aisy nangis2 sbb tak biasa...tapi sekejap je...petang tu dah ok dah...sampai la ke hari ni Aisy mmg dah serasi ngan pengasuh tu...Alhamdulillah syukur sangat2...

Ok sempena dah 6bulan ni mommy nak kongsi sikit gamba Aisy Umar...hehehe
























Ops lupa plak nak share pasal maksud di sebalik nama Aisy nih...actually ramai yang cakap nama Aisy ni unik...sedap didengar...Alhamdulillah sy dapat ilham nak bg nama ni untuk Aisy masa sy mengandungkan dia...AISY maksudnya kemakmuran & kaya raya...UMAR plak sy amik sempena nama sahabat Rasulullah, Saidina Umar Ibn Al Khattab...dah lama sebenarnya berkenan dengan nama-nama sahabat Rasulullah ni...Last piece, semoga Aisy membesar dengan sihat dan sempurna...dan semoga Aisy membesar menjadi insan yang beriman...insyaALLAH







Wednesday, January 28, 2015

SPAGHETI WITH CREAMY CARBONARA SAUCE

Hi readers! Dah lama x post entry masak2...almaklumlah busy melayan baby Aisy...mmg jrg sgt ke dapur masak meriah2...weekend pun kdg2 ikut mood...kok rajin baru la masak...kalo tak tapau je manjang...hihi
So arini nak share resepi spagheti with creamy carbonara sauce...kemain masterchef sgt nama die panjang berjela...alkisahnya teringin sgt nak mkn spagheti carbonara nih...tu yg gigih masak...memula cadang nak tapau je kat Pasta Express pastu terfikir kalo tapau blum tentu sedap...dah la mahal...kalo wat sdiri konpem sedap (amboi konfiden level tinggi betul) haha
Bahan2 :
1 paket spagheti / fetucini - guna separuh je...separuh paket tu pun dh bleh mkn 4-5 org
1 tin sos prego carbonara
1 kotak kecil susu full cream - sy guna Dutch Lady
Sosej / meatloaf / daging ayam
1/2 biji bawang holland
3 ulas bwg putih
minyak utk menumis
Cara2 :
Cincang bawang2 dan tumiskan sekejap
Masukkan sosej / meatloaf / daging ayam
Masukkan sos prego + susu full cream
Tambah sedikit air
Perasakan dengan garam
Masak sehingga sedikit pekat
*spagheti cam biasa la rebus selama 15minit...caranya masak air buh sedikit garam + 2 sudu minyak masak...bile mendidih baru masukkan spagheti...rebus sehingga lembut...dah siap rebus bleh la dimakan bsama sos tadik....









SIAKAP STIM LIMAU ALA THAI (PRIK KEE NOO)

Bahan2 :
1 ekor ikan siakap sederhana besar
4 ulas bwg putih
1 biji bwg holland
1 kiub pati ayam
5 biji cili padi
2 inci halia
2 batang serai
3 sudu sos ikan
1 cawan jus limau nipis
1 sudu gula
Sedikit daun ketumbar + cili merah + hirisan limau utk hiasan
Cara2 :
Bersihkan ikan..kelar ikan supaya sos meresap..
Sapukan ikan dengan kiub pati ayam yg dicampur sedikit jus limau + air
Masukkan serai yg telah diketuk ke dlm perut ikan
Masukkan ikan ke dalam pengukus
Campurkan sos ikan + gula + jus limau nipis dan tuangkan ke atas ikan
Cincang halus bwg putih + cili api + halia dan taburkan ke atas ikan
Last skali masukkan bwg holland yg dipotong halus...kukus sehingga ikan masak
Hiaskan dengan daun ketumbar + limau + cili merah









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...