When The Story Begins....

Life is so short to be wasted...so lets LIVE, LEARN, WORK and PLAY!!!

Sunday, December 2, 2012

(3) MENU DIET - DUMPLING + PAK CHOY SOUP





Menu diet ketiga untuk minggu ni...dumpling soup inspired by Old Town White Coffee...Selalunya kalo lepak Old Town mmg sy suka order dumpling soup nih...sedap dan mengenyangkan...Jom intai resepi :)


resipi dumpling

bahan2 :

dumpling pastry
200gm udang - dipotong kecil2 utk inti dumpling*
200 gm isi ayam - direbus dan dipotong kecil2*
1/2 biji bawang besar - dicincang halus*
sedikit carrot - dicincang halus*
garam + lada sulah*
minyak untuk menggoreng

cara2 :

Gaulkan semua bahan bertanda *
Amik satu sudu kecil inti, balutkan dgn dumpling pastry mengikut size dan bentuk yg anda suka (gunakan sedikit air untuk melekatkan dumpling pastry)
Gorengkan secara deep fry dan ketepikan


resepi soup

bahan2 :

2 ulas bwg merah
1 ulas bwg putih
1 kiub pati ayam
1 sudu sos tiram
air rebusan ayam untuk kuah
1/2 sudu kecil tepung jagung
daun bawang + daun sup (optional)
garam secukup rasa
1 ikat sayur pak choy

cara2 :

Tumiskan bwg merah + bwg putih
Masukkan air rebusan ayam + kiub pati ayam + sos tiram + tepung jagung
Reneh sehingga mendidih dan masukkan sayur pak choy
Bila sayur dah layu sket, bleh la angkat dan hidangkan bersama dumpling tadi








Monday, November 26, 2012

(2) MENU DIET - GRILLED BLACKPEPPER CHICKEN

Terlebih rajin plak maka diteruskan dgn resepi kedua....Amboi kemain bersemangat...Kan bagus kalo tiap2 ari bersemangat camni...Ok resepi diet kedua ni masih berasaskan ayam...Resepi ni sebenarnya sy olah drp resepi chicken wing yang sy pnah buat...Tp rasanya xpenah share kat blog lg kot...Ke dah ade eh? Sy pun lupa...ngeeee


Grilled Blackpepper Chicken

Bahan2 :

200 gm ayam (lebih kurang 3 ketul)
1 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
1/2 inci halia
2 sudu kicap pekat ABC
1 sudu sos tiram
serbuk blackpepper (lebih sedap kalo lada hitam yg ditumbuk)
Lettuce + cherry tomatoes (hidangan sampingan)
Sos thousand island (nak guna mayonis pun bleh...tade hal)
sedikit minyak utk meng'gril'

Cara2 :

Tumbuk bwg2 + halia + lada hitam
Gaulkan ayam dgn bahan tumbuk + kicap + sos tiram
Perapkan ayam selama 1-2 jam
Sapukan pan dgn sedikit minyak dan grill sehingga masak (nak guna oven pun bleh..sy guna pemanggang ajaib tu)
Bile dah masak hidangkan bersama lettuce + sos







# my very own style grilled chicken...its delicious yet very healthy (puji diri sendiri)




(1) MENU DIET - CHICKEN SALAD

Tak cool langsung terjaga kul 4pagi pastu xleh tido dah...Tetiba rindu suami T__T

So bile dah xleh tido tu maka perlu buat sesuatu yg berfaedah ye...Tak guna terkebil2 pandang ceiling mengenangkan suami yg jauh di mata....Adalah baiknya update blog ke, share resepi pun ok gak nih...So sempena tgh diet ni kan...resepi pun harus la resepi org diet...Maka resepi hari ni ialah chicken salad yang simple lagi sedap...Mr husband paling suka mkn salad ni..Ok tetiba rindu suami lagi T__T


Chicken Salad

Bahan2 :

Nugget ayam (sy guna Nugget Tempura brand Pride-sgt sdap)
Minyak (seeloknya olive oil / sunflower oil)
Lettuce / Salad
Sos Thousand Island (kalau takde bleh campurkan mayonis + sos cili...yg ni lg sdap sebenarnya)
Salad Bowl (pinggan pun volehhhh)

Cara2 :

Goreng nugget ayam dgn sedikit minyak
Potong nugget kecik2
Humbankan salad dlm bowl, masukkan potongan ayam + sos
Gaulkan dan sedia utk dimakan















Sunday, November 25, 2012

AKU RINDU

Takde mood nak berblog sebenarnya...sekadar mengisi masa terluang sementara tunggu mata ni mengantuk...Xsampai 24jam mr husband takde, dah rasa rindu sampai nak nanges T__T

Oh lupa nak ckp mr husband kene outstation ke Kelantan sampai Rabu....sejujurnya sy rasa akward bila mr husband takde di sisi...ntah rasa kosong semacam je...mcm life tak bermakna (hamboi kemain ayat)...dah la tgh PMS skrang......duduk tak kene....baring tak boleh, berdiri pun sakit......Arghhhhhhhh tensionnyaaaaaa








Ok bye...Ending mcm gampsss kan? HAHAHAHAHA (gelak sambil nanges)









Saturday, November 17, 2012

Where Do We Go - Tata Young Feat. Thanh Bui [Eng]



So keep in me up at night. It unfamiliar round
Feels it's like where for? It's like breaking down
We going through the rush I'm scare you're gonna leave
When I even saw. Right now I'm gonna speak

No more hiding, Break the silence now
Do we quit or try to work things out


Where do we go (Where do we go from here)
Are we ready to just give it up? should we turn our back on love or should we stand within?

I don't wanna let it go when i can just speak and fight for it, let's see good chance for love, i can't go on like this

Where do we go (Where do we)
Where do we go (Where do we)
Where do we go (Tell me)
Where do we go from here.

It will begin in where we are; I try mend our problems now
We be looking forward instead of looking back
I don't wanna play it safe 'cos I want across the line
Feel just like we're standing we're run out of time

No more hiding, Break the silence now
Do we quit or try to work thing out (Do we work it out)

Where do we go (Where do we go from here)
Are we ready to just give it up? should we turn our back on love or should we stand within?

I don't wanna let it go when i can just speak and fight for it, let's see good chance for love, i can't go on like this

Where do we go (Where do we)
Where do we go (Where do we)
Where do we go (Tell me)
Where do we go from here.

No more hiding, Break the silent now
Beat night and we can work this out
Where do we go from here?

Where do we go (Where do we go from here)
Are we ready to just give it up? should we turn our back on love or should we stand within?

I don't wanna let it go when i can just speak and fight for it, let's see good chance for love, i can't go on like this

Where do we go (Where do we)
Where do we go (Where do we)
Where do we go (Tell me)
Where do we go from here. 

Astaghafirullah - Marshanda

Marshanda - Ketulusan Hati

DIET???? APAKAH?

Annoying giler tajuk entry kan...haha...bajet nak bgtau satu dunia ko tgh diet?? Xdela sebenarnye sy tergerak hati nak post psl diet ni sbb rasanya ramai yg silap paham konsep healthy diet yg sebenar...Meh sini nak ajar meh...

"What comes to mind when someone mentions the word "diet"? Some may think of a weight loss regime, while others may think of a restriction to eating certain types of foods. Still others may think of a certain dietary lifestyle. One thing that is clear is that any diet you undertake should be a healthy one that includes the right balance of grains, fats, vegetables, fruits, calcium-enriched foods, meats and beans, according to the United States Department Of Agriculture." - source LIVESTRONG.COM

Nampak tak? Healthy diet bermaksud kita mkn makanan yang seimbang...Makanan yg ade semua zat & protein yang diperlukan. Jom tgk piramid makanan kat bawah ni (gigih kau memalam google piramid makanan)


Okla motip tetiba mlm2 membebel psl diet ni? Sbb sy da mula control mkn, bermula dari zero okay...nampak sgt sblm ni xcontrol mkn...main lahap je...ye memang...sy mmg suka mkn...sbb utama suka masak...of course lah lepas masak kene makan kan...xkan ko da masak sedap2 pastu ko nak tenung je makanan tu sambil2 air liur airmata meleleh2 kan...Alkisahnya lepas kawen berat bdn sy naik MENDADAK...Kenapa sy capslock perkataan MENDADAK itu?? Gile ko naik 9kg dlm masa setahun tu mmg x kelakar la kan...naik juling mata tgk angka kat scale...Pastu tunduk muka sambil2 menyesal selama 2 minit..Pastu ajak mr husband keluar makan McD...Hah nampak? Menyesal kejap je bro...pastu nafsu mkn menguasai...haha...Tp kali ni...memang serius sy nak KURUS! Motip capslock lagi? Sebab dulu sy bukan la perempuan gemuk  seperti sekarang...saya sgt KURUS...Berat bdn masa zaman ratu kebaya tu 48kg je rasanya...Sekarang tayah ckp la kan...Ngeriiiiiii okayyyy...Xcaya meh tgk meh...


# Gamba ni masa belaja...tahun 2006...Sy yg pakai blazer kat tgh tu ye puan-puan :)




                             
# Yang ni 1st job lepas grad...tahun 2007




 # Ni gamba somewhere in 2010




# Yang ni masa hari pertunangan Feb 2010...dress tunang tu size M okay T__T




Nampak tak betapa kurusnya sy di suatu ketika dahulu...Baju-baju tayah ckp la...semua xmuatttt...Baju dah la byk, mahal2 lak tu...semua hanya mampu di pandang saje...Sadis bukan? Itu makanya, sy nekad. Nekad utk menguruskan badan secara perlahan-lahan...Maksudnya xdela secara drastik sgt...Sy x amik ubat kurus ke pil pelangsing ke ape...Sbb sy kurang yakin plus mslh kesihatan sy yang amat2 la x mengizinkan sy amik ubat2 kurus yg tgh ngetop di pasaran itu...Pada sy, biarla kurus perlahan2 tp secara sihat gitu kan...Cuma sy ade amik supplement untuk tinggikan kadar metabolisme...Yang tu nanti sy buat entry khas...Sekarang ni cuma nak bercerita psl program diet sy yang baru saje bermula...

Alkisahnya program diet sy ni xdela teruk sgt...Sy cuma kurangkan amik karbohidrat (a.k.a nasik), gantikan dengan sayur + protein (ayam / ikan)...Sy jarang amik daging sbb daging ni lambat cerna...So xsesuai utk diet...Sesekali boleh la...Tapiiiii bukan bermakna sy langsung xjamah makanan2 lain...Ade harinya sy off diet...maksudnya sy mkn gak hidangan berat mcm nasi ayam ke, sate ke...Tp sy hadkan kuantiti makanan tu...Contohnya bila keluar mkn, sy kongsi makanan dgn hubby (kalo dulu mkn xnak kongsi okay, kedekut ya ampun...haha)...So dgn cara tu, sy dpt kurangkan jumlah pengambilan makanan...So bila sy dah on diet nih, pantang sy upload gambar di facebook or instagram mesti ade org tegur...kata diet tp mkn macam2...So kat sini sy nak explain ye...sy diet cara sy sendiri...sy mkn makanan yg sy nak mkn, tp dlm kuantiti yg sedikit...Sy tetap mkn makanan bergoreng, tp sy guna sunflower oil...So secara tak langsung bleh kurangkan lemak & kolesterol drp minyak sawit biasa...Di samping itu, sy jugak da start exercise...Sy jogging + swimming + lawan badminton dgn mr husband...Mula2 semput mak nyah, sbbnya kali terakhir sy exercise ni pun sblm bertunang (tahun 2010)...Masa tu gigih jogging tiap2 petang lepas keje...Pastu join kelas aerobik 2kali seminggu...Lepas bertunang dah byk komitmen (mengajar tuisyen lepas keje+busy prepare nak kawen) makanya langsung xde bersenam...Akibatnya mmg naik la bdn kau kiah oii...Skrang ni baru start balik...Pasni nak beli basikal plak...hehe..

Okla harap2 korang clear la dgn penjelasan panjang lebar nih...So sy rasa xde masalah kan? Penat dah nak explain plus bernanah telinga bile org sound "Hai kata diet tp mkn xingat" Kang kalo sy jwb "suka ati aku la aku punya diet kan" kang sentap pulak...haha...K la nak tido ah ngantuk plak lagipun esok pagi nak kene bgn awal sbb da janji ngan mr husband nak jogging sama2...nasib baik dpt partner sporting...love u lah...tetiba lak...Tampa laju-laju nak?
























Tuesday, October 23, 2012

TERUNG GORENG BELACAN



Terung goreng belacan! Yayyy lompat bintang sbb ni adelah salah satu makanan kegemaran...xsedar diri ade asthma xleh mkn bende sejuk2, tetap degil nak pelahap terung...Alah sakit kalo nak dtg xde kesah der ko mkn terung ke tak kan (spt biasa ayat harus escapisme...haha)...1st time sy makan terung goreng belacan ni masa pegi makan seafood kat Ana Ikan Bakar Petai kat Bandar Baru Bangi...Nanti sy review pasal restoran seafood tu yawww...Tp mcm biasa la xtau bila nak review memandangkan banyak gile tempat mkn best dah pegi tp xreview pong sampai skang...haha...menjelikkan sungguh perangai perempuan ini...dush3

Okay gambar kat atas ni terung goreng belacan yang sy masak...Yang kat bawah ni yg nampak lebih cun & bergaya adalah terung belacan di Ana Ikan Bakar...Macam biasa yg sy masak agak sememeh tp rasanya lebih kurang sama (nak jugak puji masakan sendiri)...Jom kita tgk resepi yg ringkas lagi sedap nih :


Bahan2 :

3 biji terung - dipotong kecil
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
3 biji cili padi
1 biji cili merah
sedikit belacan
sedikit udang- dibuang kulit
garam secukup rasa


Cara2 :

Blend semua bahan kecuali terung + udang
Tumis bahan blend dgn sedikit minyak
Masukkan garam secukup rasa
Masukkan udang + terung
Kacau seketika sehingga terung agak layu dan udang dah masak
Angkat dan hidangkan




# aduhai terung idaman kalbu, tetiba rasa nak pegi Ana Ikan Bakar Petai lg...volehhhh gitu?












Monday, October 22, 2012

BAKED CHEESE MEATBALL ALA PIZZA HUT






Minggu lepas sy buat Baked Cheese Meatball ala-ala macam Pizza Hut tu...Alkisahnya ade balance meatball yang sy guna utk masak meatball bolognese masa kawan2 hubby datang umah aritu...Entry pasal makan-makan tu nanti la sy update later...So xtau nak buat apa ngan meatball tu...Mula-mula nak masak bakso, tp mengenangkan rasa meatball daging ni xsesedap pentol (bebola daging khas utk bakso), sy lupakan saja niat itu...Nanti xpasal2 rasa bakso ni kurenggg plak...Tetiba sy dapat idea nak masak baked cheese meatball nih...Baked Meatball nih kalo kat Pizza Hut ade 2 pilihan (beef / chicken) dgn 3 jenis sauce...Bleh pilih masala / carbonara / tomato sauce...Harga kemain mahal RM10.50 per serving (ade 8 bijik je meatball)....Sy prefer carbonara yg lemak berkrim tuh...Kebetulan plak stok sos carbonara Prego mmg ade kat dapur...So sy cuma beli capsicum + mozarella cheese + fresh milk je...Okla jom kita intai resepi :



BAKED CHEESE CARBONARA MEATBALL





Bahan-Bahan :

meatball (any brands) 
sos PREGO (Carbonara mushroom cream) - tin kaler biru
fresh milk
capsicum chili (warna hijau) 
bawang besar holland 
mozarella cheese 
oregano 
lada hitam (yg tumbuk tau,bukan yg serbuk) 



Cara - Cara :  

(1) Potong bawang and chili saiz sederhana..goreng tanpa minyak..jgn sampai layu 

(2) Goreng meatball dengan sedikit minyak  (kalau guna olive oil lg sdap)
(3) Masak carbonara sos dgn sedikit lada hitam + oregano + sedikit fresh milk
(4) Masukkan separuh bahan2 yang telah digoreng ke dlm bekas (oven safe) 
(5) Tabur kan sedikit mozarella cheese then tuangkan carbonara cream..
(6) Masukkan separuh lagi bahan2 yang digoreng (refer gambo kat bwh)





                      




(7) Tuang carbonara sos dan taburkan mozarella cheese (kali ni letak cheese byk2 sbb nanti cheese tu akan melted on top of the dish) - seperti gamba rajah di bawah 








# bersungguh-sungguh letak cheese dgn harapan nanti baked meatball ni bertukar jadi pizza T__T






# 2 lapisan meatball + capsicum + bwg + carbonara sos






(8) Last skali, bakar dgn suhu 180 darjah celcius selama 20-30 minit..








## taraaaaa...inilah hasilnya...nampak tak melted cheese on top tuh? sgt mengujakannnnnn






 
# dan ini je yg tinggal selepas 15 minit...ok skrang dah terliur balik T__T










CAMPBELL MUSHROOM SOUP + HOMMADE GARLIC BREAD



Hi guysss...Semangat nak update recipe tgh berkobar2...sebab rehat lama sgt bosannnn gile tatau nak buat ape...huhu...Okla this time nak share cara2 buat hommade garlic bread...mushroom soup plak beli jek yang dalam tin (Campbell) pastu panaskan (letak fresh milk sikit)...Xkuasa nak buat hommade mushroom soup melainkan anda adalah manusia paling rajin...haha

Ok resepi untuk garlic bread yang sgt simple :


Bahan2 :

Roti (sy guna sliced gardenia jek...kalo nak guna french bread yang keras tuh pun bleh...lg sedappp)
sedikit salted butter (kalo guna unsalted butter buh garam sikittt je untuk rasa lemak2 masin gitu)
1 ulas bwg putih

Cara2 :

(1)  Tumbuk bawang putih pastu gaulkan dengan butter





(2)  Sapu kat roti dan bakar sekejap...Siapppp





(3)  Dah siap boleh la dimakan dengan mushroom soup yang dah dipanaskan tuh...Senang kan????








Sunday, October 21, 2012

KUEY TIAW KUNGFU



Watchaaaaaaa...intro musti mau gempak punya...nama pun kuey tiaw kungfu kan...haha...Okla tanpa melengahkan masa lagi mari la kita sama-sama terliur tgk pic di atas...tuan tanah pun sama lapar jugak sbb masa menaip nih jam da pukul 1 tgh hari...lapar gile dah la breakfast minum milo je...ok tayah nak kesian sgt sbbnya milo tu diminum bsama 2 bun roti yg bleh tahan gemuknya...lebih kurang tuan tanah jugak...tp jgn ngengada nak ckp tuan tanah ni gemuk...mmg mkn sup selipar la jawabnye...ckp chubby takpe...masih bleh diterima...haha...

Ok dah cukup melalut jom salin resepi :


Bahan2 :

1 pek kuey tiaw - dibersihkan dan sejat airnya
3 ulas bwg merah - dicincang halus
2 ulas bwg putih - diketuk
sedikit isi ayam - bleh diganti dgn daging, tade mslh punyerrr
sedikit udang
sayur-sayuran - sy suka letak cauliflower (bunga kobis), carrot, sawi, babycorn, cili merah
2 sudu besar sos tiram
2 cawan stok udang - rebus udang dgn 2 cwn air, amik air rebusan
garam secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn air
2 biji telur - utk menggoreng kuey tiaw
sedikit serbuk lada sulah


Cara2 :

Untuk Kuah

Tumiskan bwg merah + bwg putih sehingga naik bau
Masukkan sos tiram + ayam / daging + stok udang + garam
Biarkan sehingga ayam / daging masak
Masukkan sayur-sayuran dan bancuhan tepung jagung
Biarkan mereneh seketika, last skali masukkan udang yg dah direbus td
Angkat dan ketepikan


Untuk Kuey Tiaw

Pukul telur, masukkan sedikit serbuk lada sulah
Masukkan kuey tiaw ke dalam bancuhan telur
Goreng seperti anda menggoreng telur dadar
Angkat dan hidangkan bersama kuah td


P/S : Senang je kan? Selamat mencuba :-)













TRIFFLE PUDDING

TRIFFLE Lagiiiiii...Lagi-lagi triffle...nak buek camno...den ni mmg 'sweettooth' punya olang...suka mkn yg manis-manis and ade buah-buahan...sayur kurenggg...sbb tu kulit sensitif yang amat...haha...padan muka diri sendiri...kalo suh mkn sayur mmg liat la sgt...ok xmo merepek panjang2...Jom jamu mata...yeahhhhh




# Triffle Pudding in champagne bowl






# yang ni plak triffle yang sy buat masa Raya aritu...my auntie tempah khas utk majlis hariraya kat umah die :)


Resepi untuk triffle ni saya dah pernah share kat SINI

SARDINE ROLL



Hello dear readers...Kali ni sy nak share resepi snack plak...utk kudapan di waktu petang...nak makan time breakfast pun bleh...Resepi ni sgt simple, sedap & yg paling penting bahan-bahan die xbyk sgt...Jom salin resepi :

Bahan2 :

Roti Gardenia (lain brand pun bolehhh)
1 tin kecil sardine (sy prefer Ayam Brand) - ambil isi je, jgn letak kuah die skali
1 biji telur
2 ulas bwg merah
1 ulas bwg putih
2 sudu besar mayonis
1 sudu minyak masak utk menumis
1 sudu kecil serbuk Cukup Rasa Maggie
bread crumbs / serbuk roti (sy guna brand Hollyfarms)


Cara2 :

Tumis bwg merah + bwg putih sehingga wangi
Masukkan isi sardin yang dah dihancurkan
Masukkan serbuk Cukup Rasa, kacau sebati
Setelah sardin masak, angkat dan gaulkan dgn mayonis
Ambil sekeping roti, tekan sedikit supaya roti mampat
Letakkan inti sardin dan gulungkan roti, guna telur utk lekatkan hujung roti
Celupkan roti ke dalam adunan telur dan kemudian salutkan dgn serbuk roti
Goreng dgn minyak yg agak byk, angkat dan hidang






# Makan sardine roll ni dgn teh @ kopi panas di waktu ptg yg hening...perghhhhhh





UDANG LIPAN GORENG KUNYIT





Udang Lipanudang mentadak atau udang ronggeng (bahasa Inggeris:Mantis shrimp) merupakan sejenis spesies udang yang diperdagangkan. Ia merupakan sejenis spesies udang laut. (source : Wikipedia)

Ini kali pertama sy makan udang lipan @ udang mantis nih...rasanya lain sket ngan udang biasa (rupa mmg sah2 berlainan...mcm adik tiri kepada udang tp sepupu kepada lipan...sbb tu la org panggil udang lipan)...isinya lebih manis, seakan isi ketam tp kenyal sedikit...kulitnya plak xbleh dimakan sbb agak keras...mcm cengkerang gitu...

Sy beli udang ni kat pasaraya. Masa mula2 ternampak udang ni, sy mmg terus amik plastik dan isi penuh2...Org2 sekeliling sy hanya memandang...lama kelamaan baru la ade 2,3 org makcik2 menghampiri sy dan bertanya bagaimana nak masak udang ni...sy bgtau udang ni sedap digoreng kunyit, sbb menurut kata kwn sy yang menetap di Pulau Pinang, udang ni byk kat sana, dan sgt sdap dimakan apabila digoreng garing...

Resepinya mudah saja...Bersihkan udang, gaulkan dgn garam kunyit dan goreng 'deep fry'...Sungguh enak dimakan begitu saja ;-)












UDANG MASAK 3 RASA




Bahan2 :

500gm udang - dibersihkan, buang kulit (tinggalkan bahagian ekor)
3 ulas bwg putih - dicincang halus
1 biji bwg besar - dicincang kasar
1 inci halia
2 biji cili merah - dipotong kecil
4 sudu sos cili
1 sudu cili giling
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap manis
1/2 pek kecil sweetbeans - dipotong kecil
garam secukup rasa


Cara2 :

Tumis bwg putih + bwg besar + halia + cili merah
Masukkan sos cili + sos tomato + sos tiram + kicap, kacau sehingga wangi
Kemudian masukkan udang + garam secukup rasa
Setelah udang masak, masukkan sweetbeans
Angkat dan hidangkan

NEW BABY IN THE HOUSE


Tersenyum sepanjang hari bila dapat sang idaman hati ;-)

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.







Okay la bye-bye ye tuan tanah nak sambung tersenyum lagi...........................................................

Saturday, October 20, 2012

KARI IKAN BAWAL




Bahan2 :

1 ekor ikan bawal
3 ulas bawang merah-dimayang
2 ulas bawang putih-dimayang
1 set tumis 3beradik-bunga lawang+kayu manis+cengkih
sedikit daun kari
1 paket serbuk kari ikan Babas-bancuh dgn sedikit air
sedikit cili giling
1 cawan santan pekat-cmpurkan dgn 1/2 cawan air
sedikit air asam jawa
sedikit lada merah + bendi


Cara2 :

(1) Tumiskan bawang bsama tumis 3beradik sehingga naik bau
(2) Masukkan cili giling + bancuhan serbuk kari + daun kari...kacau sehingga rempah masak...
(3) Masukkan air asam jawa + ikan
(4) Masukkan santan dan biarkan kuah mendidih...perasakan dengan gula + garam
(5) Last skali masukkan lada merah dan bendi...biarkan seketika...Pastu bleh angkat dan hidangkan...
















SAMBAL BELIMBING BULUH




Bahan2 :

2 genggam ikan bilis
10 biji cili padi*
5 ulas bwg merah*
3 ulas bwg putih*
sedikit belimbing buluh


Cara2 : 

(1) Blend smua bahan bertanda *
(2) Tumiskan bahan yang di blend...perasakan dengan gula + garam...masukkan ikan bilis...masak sehingga sambal agak kering
(3) Masukkan belimbing buluh...masak sekejap...pastu bleh angkat & hidangkan


p/s : sambal nih pedas tahap buasir...kalo xsuka mkn pedas sila kurangkan kuantiti cili api...sekian









Wednesday, October 17, 2012

MIHUN GORENG SINGAPORE + UDANG TEMPURA





Taraaaa...entry ketiga untuk arini (terlebih vitamin rajin plak)...Maka gigihla mencuba utk clear draft list...harap bersabar ye tuan puan...Gini la rupanya kalo dpt tuan punya blog yang update blog ikut suka ati je...So resepi seterusnya ialah Mihun Goreng Singapore Terpaling Sedap di Dunia (nama xnak kalah hokay)...Jom intai dapur mak jemah :

Bahan2 :

1 biji bwg besar Holland
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih

*semua ni di blend or tumbuk

1 paket mihun (sy guna jenama Jasmine) - rendam dgn air panas selama 5 minit, then bilas dgn air sejuk
1 kiub pati ayam Maggi
sedikit serbuk lada hitam (coarse black pepper)
1/2 batang carrot - disagat / diparut kasar
2 sudu sos tiram
1 biji telur
sedikit isi ayam / daging / seafood
1 biji cili merah - dipotong halus
garam secukup rasa


Cara2 :

Tumiskan bahan2 yg diblender + cili merah sehingga wangi
Masukkan kiub pati ayam + sos tiram + serbuk lada hitam + garam
Masukkan ayam / daging, kacau sehingga ayam masak
Masukkan carrot dan kacau sehingga carrot agak layu
Masukkan telur dan kacau sehingga telur masak
Last skali masukkan mihun dan gaul rata
Angkat dan hidangkan


Mudah je kan? resepi utk udang tempura bleh refer kat SINI

















SOTONG MASAK SAYUR CAMPUR




Lagi satu hidangan kegemaran adalah sotong masak sayur campur...or sayur campur sotong (what ever you call it)...Cara nak masak senang je tp yg pastinya sgtla sedap dan menyihatkan...hehe
Jom salin resepi :


Bahan2 :

sayur campur (ikut suka nak letak ape...sy slalu guna kobis + carrot + kacang panjang)
300 gm sotong - dipotong kecil
2 ulas bwg merah - dimayang halus
1 ulas bwg putih - dimayang halus
1 biji cili merah - dimayang halus
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk Cukup Rasa Maggi
1/4 cawan air (kalau xsuka berkuah bleh kurangkan air)
sedikit minyak untuk menumis


Cara-cara :

Tumis bwg merah + bwg putih + cili merah sehingga wangi
Masukkan air + sos tiram + serbuk Cukup Rasa Maggi
Masukkan sotong dan kacau seketika
Masukkan sayur campur dan kacau sehingga sayur agak layu
Angkat dan hidangkan


P/S : Masakan ni xpayah letak garam sebab sos tiram + serbuk Cukup Rasa dah sedia masin dan lengkap rasanya :)













AYAM MASAK KURMA




Salam readers (walaupun brapa kerat je yg baca blog nih...haha)...bertemu kembali dlm sesi masak memasak bsama mak jemah...Arini makjemah nak kongsi resepi peberet mak jemah iaitu ayam masak kurma...;-)

Bahan2 :

300 gm ayam
2 ulas bwg merah - dimayang halus
1 ulas bwg putih -  dimayang halus
1/2 biji bwg besar Holland - dimayang kasar
1 set rempah 3 beradik (kayu manis, cengkih, bunga lawang)
1 paket rempah kurma Adabi - dibancuh dgn 1/2 cawan air
2 cawan santan pekat
2 biji kentang - dipotong kecil
garam + ajinomoto secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara-Cara :

Panaskan minyak, tumis bwg putih + bwg merah + rempah 3 beradik sehingga wangi
Masukkan rempah kurma Adabi dan kacau sehingga rempah agak masak
Masukkan garam + ajinomoto, kacau seketika
Masukkan ayam + kentang, gaul sebati dan biarkan ayam mereneh seketika (tutup kuali)
Setelah ayam + kentang agak masak, masukkan santan pekat dan biarkan sehingga kuah menjadi agak kering (tutup kuali dan perlahan api dapur)
Setelah agak kering, masukkan bwg besar, dan biarkan seketika
Angkat dan hidangkan
















Saturday, October 6, 2012

NASI LEMAK AYAM PANDAN


Di satu pagi yang hening (tetiba) makjemah trasa rajin melampau plak...makanya harus la masak pun yg extravaganza gitu kan...jadi cepat2 suh mr husband amikkan daun pandan kat blakang umah, arini masak nasi lemak ayam pandan youuu...Resepi nasi lemak makjemah da pernah letak kat blog...bleh refer kat SINI ye...So hari ni nak share resepi ayam pandan je...

Bahan2 :

300 gm isi ayam
sedikit garam kunyit
sedikit sos tiram
serbuk lada sulah
bwg putih + halia (ditumbuk)

Cara2 :

Isi ayam diketuk2 utk lembutkan tekstur die
Gaulkan ayam dgn semua bahan2 perapan di atas
Seterusnya bungkus ayam dgn menggunakan daun pandan dan lekatkan guna lidi pencungkil gigi (makjemah guna stapler lg snang...haha)
Bila dah siap maka jadi la seperti gambar rajah di bawah :





Ok bila dah siap bungkus semua ayam2 tersebut bleh la digoreng secara 'deep fry' sehingga masak
Bila dah masak rupanya lebih kurang mcm gini la :





p/s : senang je kan? selamat mencuba!

NASI GORENG KAMPUNG



Okay xmau ckp byk sbb byk lg resepi nak update kat draft list T_T (sile bertabah). Kali ni makjemah nak kongsi resepi nasi goreng kampung ye...kalo agak2 malas nak kuar beli kat luar tu bleh la try jenguk2 resepi makjemah yg super simple nih...lgpun kalo beli kat luar tu belum tentu lg bersih dan sedap (ckp beria tp makjemah pun sama melantak nasi goreng kat kedai tu apekes?..haha) yang tu lain crita ye kdg2 kita nak gak merasa org lain masak a.k.a tukar selera...asyik mkn masakan sendiri pun jemu jugak...ye dak? trust me kalo tanya sape2 pun yg slalu masak, kalo sesekali dpt mkn airtangan org lain trasa sgt la heaven ye puan-puan...ok sebelum makjemah melalut lg panjang, jom terjah resepi :

Bahan2 :

2 mangkuk nasi sejuk
3 ulas bwg merah (ditumbuk kasar)
2 ulas bwg putih (ditumbuk kasar)
5 biji cili api (ditumbuk kasar)
sebiji telur
1 ikat kangkung (dibersihkan dan dipotong kecil)
segenggam ikan bilis (digoreng garing)
2 sudu sos tiram
2 sudu sos ikan
sedikit belacan (kalo x suka xyah letak)
garam + aji secukup rasa
minyak utk menumis

Cara2 :

Panaskan minyak, tumis bahan2 tumbuk sehingga wangi
Masukkan sos tiram + sos ikan + garam + aji
Masukkan telur, kacau sehingga telur agak masak dan berkecai
Masukkan sayur dan kacau seketika sehingga sayur agak layu
Kemudian masukkan nasi dan kacau sehingga rata
Akhir skali masukkan ikan bilis yang digoreng tadi
Angkat dan sedia utk dimakan


p/s : kalo nak masuk lauk lain mcm  ayam / seafood pun bleh...lg mabelessss















AYAM MASAK KICAP



Salam readers! Wahhh lamanya xjenguk blog sendu nih...last entry bln March aritu kot...nampak benor pemalas kan...hihihi...xtau nape malasnya melampau2 plak...asal bukak blog ketuk keyboard 2,3 perkataan trus kehilangan mood (cubaan menyalahkan mood di situ, padahal sendiri yg malas) hehe...Okla tanpa membuang masa resepi pertama dari senarai kepam adalah.......(drum roll)........AYAM MASAK KICAP!!! yeahhhh punya la excited kemain nak tunjuk resepi alih2 ayam masak kicap je...haha...sabar ye puan2 resepi2 lain menyusul sekejap lg (insyaallah kalo rajin)...haha...Ok jom salin resepi paling simple budak darjah 2 pun konpem lulus buat nih :

Bahan2 :

300 gm ayam (nak masak sekor pun bleh...dipersilakan)
garam kunyit (sy guna yg segera je, lg cepat dan enak dimakan begitu saja)
1/2 biji bawang besar holland (dimayang)
3 ulas bwg putih (dimayang)
1 biji cili merah (dihiris halus)
5 sudu besar kicap pekat manis (sy guna brand ABC...sgt sedappppp)
3 sudu besar kicap manis cap kipas udang
2 sudu sos cili
minyak utk menumis

Cara2 :

Gaul ayam dgn garam kunyit, goreng dan ketepikan
Panaskan minyak, tumis bwg putih + bwg besar + cili merah sehingga wangi
Masukkan sos cili, kicap pekat + kicap manis
Lastly masukkan ayam, gaul sebati
Angkat dan hidangkan


p/s : senang je kan? kalo senang cepat gi masak jgn tgk je...penat taip resepi ni tau! hehe











Sunday, March 4, 2012

KETAM GORENG TELUR MASIN



Bahan-bahan ( Untuk 2/3 orang )

• - 3 ekor ketam bunga (yang besar)
• - 3 sudu tepung jagung
• - 5 biji telur masin
• - 5/6 batang cili padi (dihiris halus)
• - 2 tangkai daun kari 
• - 2 sudu makan mentega
• - 3 sudu makan susu cair
• - 2 sudu teh gula -
• - garam & lada sulah secukupnya
• - Minyak untuk menggoreng


Cara-cara

Rebus telur masin sehingga masak. Kemudian lecek-lecekkan telur dengan sudu sampai berderai..
Bersihkan ketam and potong empat. Toskan.
Gaul ketam bersama tepung jagung. Panaskan minyak dan goreng hingga ketam bertukar warna. Angkat ketam yang dah digoreng dan ketepikan.
Masukkan mentega dan goreng cili padi & daun kari hingga wangi.
Masukkan telur masin yang dah dilecek kedalam kuali. Gaul hinnga sebati bersama cili padi dan daun kari tadi.
Bubuhkan sedikit garam, gula, lada sulah dan susu cair. Gaul dan akhir sekali masukkan ketam yang dah digoreng tadi.


*Kalo telur masin tu masin sgt tayah masuk garam

SUP AYAM CENDAWAN



Hi u'olls bertemu kembali dlm segmen masak-memasak bersama mak jemah...setelah lebih kurang sebulan entry ni terperap dlm draft folder...akhirnya mak jemah dpt hidayah nak update blog...haha...annoying je kan simpan entry dlm draft folder bajet ade org bleh baca kat situ...okla entry masakan kedua utk tahun ni (2012) ialah sup ayam cendawan...sesuai dimkn ketika demam sesema (sihat pun bleh mkn xde mslh punya)...Jom salin resepi ;-)

Bahan2 :

300gm ayam
2 paket cendawan
1 kiub Sup Punjut Knorr
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
1 inci halia
sedikit cili api (optional)
1 set rempah 3 beradik (bunga lawang+kulit kayu manis+cengkih)
batang celery (bleh ganti ngan daun bawang+daun sup)


Cara-cara :

Tumbuk bwg merah+bwg putih+halia, tumiskan sehingga wangi
Masukkan kiub sup Punjut dan sedikit air
Masukkan ayam dan reneh sehingga ayam empuk
Masukkan air (utk kuah), perasakan dengan garam+gula
Akhir skali masukkan cendawan + batang celery
Angkat dan hidangkan dgn bwg goreng+daun sup (optional)

*kalau suka pedas bleh hidang dgn sambal kicap / cili potong






Friday, March 2, 2012

1st Anniversary (2nd Honeymoon)

Salam readers! Lamanya x membebel kat blog nih...xtau nape sgt2 malas sejak kebelakangan ni...banyak kali bukak blog, pastu tutup balik...mood sgt swing, berubah ikut masa dan kadar kepenatan...penat keje kot...okla kali ni nak citer psl honeymoon plak...bosan ler asyik post resepi je kan...sebut psl resepi ade byk resepi kat draft folder tp mcm yg sy ckp td...sy update blog ikut mood...jadi sape2 yg nak tgk resepi baru sila sabar menunggu ye (ade rasa mcm nak lempang x? hik3) ...sebelum sambung citer, just wanna wish happy 1st anniversary to me & hubby...ngeeee....actually anniversary kami spatutnya pada 11/02/2012 or 12/02/2012 (sy konpius nak amik tarikh nikah ke or tarikh sanding...nak dua2 bleh tak...haha) tapi kami berhoneymoon in advance (9-10 Feb 2012)...di mana kami berhoneymoon kali ni??? sila enjoyyy gambar2  di bwh sbb mood mls sy da dtg...hehe...lain kali sy sambung lg ye (larik laju-laju)


































Sunday, January 15, 2012

NASI TOMATO LAGI







Salam Tahun Baru readers!!! Lama rasanya x menjenguk blog sendu neh...last entry was in Dec 2011...Sebelum citer pasal resepi sy nak amik kesempatan utk ucapkan selamat tahun baru 2012 buat semua...moga tahun ini kita semua dilimpahkan rezeki dan rahmat dariNya...Aminnn...Okla ptg td sy masak nasi tomato lagi...sy rajin masak nasi tomato nih sbb favorite hubby...juga favorite sy...heee

Tp kali ni sy nak kongsi resepi untuk ayam masak merah + acar jelatah je...sbb resepi nasi sy da kongsi kat blog sebelum neh...sape2 yg berminat boleh check entry NASI TOMATO ye...

Ayam Masak Merah


Bahan2 :

1/2 ekor ayam
1 biji bawang besar Holland*
2 ulas bwg putih*
20 tangkai cili kering* - dipotong dan rendamkan dgn air panas
1 inci halia*
3 sudu kicap
2 sudu sos cili
garam+gula secukup rasa

Cara2 :

(1) Gaulkan ayam dengan garam+kunyit, goreng dan ketepikan
(2) Blend semua bahan bertanda *
(3) Tumiskan bahan bertanda * (minyak kene byk)
(4) Masukkan kicap + sos cili
(5) Masak dgn api perlahan, perasakan dgn garam+gula
(6) Bila dah agak kering dan terbit minyak, masukkan ayam dan biarkan seketika
(7) Angkat dan hidangkan


Acar Jelatah


Bahan2 :

1 biji mentimun - dipotong panjang
1/2 biji carrot - dimayang halus
1/4 biji bawang besar Holland - dimayang halus
1/2 biji cili merah - dimayang halus
3 sudu cuka
garam+gula secukup rasa

Cara2 :

Gaulkan semua bahan di atas dan hidangkan...






p/s : mudah saje kan? selamat mencuba...;)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...