When The Story Begins....

Life is so short to be wasted...so lets LIVE, LEARN, WORK and PLAY!!!

Monday, October 22, 2012

BAKED CHEESE MEATBALL ALA PIZZA HUT






Minggu lepas sy buat Baked Cheese Meatball ala-ala macam Pizza Hut tu...Alkisahnya ade balance meatball yang sy guna utk masak meatball bolognese masa kawan2 hubby datang umah aritu...Entry pasal makan-makan tu nanti la sy update later...So xtau nak buat apa ngan meatball tu...Mula-mula nak masak bakso, tp mengenangkan rasa meatball daging ni xsesedap pentol (bebola daging khas utk bakso), sy lupakan saja niat itu...Nanti xpasal2 rasa bakso ni kurenggg plak...Tetiba sy dapat idea nak masak baked cheese meatball nih...Baked Meatball nih kalo kat Pizza Hut ade 2 pilihan (beef / chicken) dgn 3 jenis sauce...Bleh pilih masala / carbonara / tomato sauce...Harga kemain mahal RM10.50 per serving (ade 8 bijik je meatball)....Sy prefer carbonara yg lemak berkrim tuh...Kebetulan plak stok sos carbonara Prego mmg ade kat dapur...So sy cuma beli capsicum + mozarella cheese + fresh milk je...Okla jom kita intai resepi :



BAKED CHEESE CARBONARA MEATBALL





Bahan-Bahan :

meatball (any brands) 
sos PREGO (Carbonara mushroom cream) - tin kaler biru
fresh milk
capsicum chili (warna hijau) 
bawang besar holland 
mozarella cheese 
oregano 
lada hitam (yg tumbuk tau,bukan yg serbuk) 



Cara - Cara :  

(1) Potong bawang and chili saiz sederhana..goreng tanpa minyak..jgn sampai layu 

(2) Goreng meatball dengan sedikit minyak  (kalau guna olive oil lg sdap)
(3) Masak carbonara sos dgn sedikit lada hitam + oregano + sedikit fresh milk
(4) Masukkan separuh bahan2 yang telah digoreng ke dlm bekas (oven safe) 
(5) Tabur kan sedikit mozarella cheese then tuangkan carbonara cream..
(6) Masukkan separuh lagi bahan2 yang digoreng (refer gambo kat bwh)





                      




(7) Tuang carbonara sos dan taburkan mozarella cheese (kali ni letak cheese byk2 sbb nanti cheese tu akan melted on top of the dish) - seperti gamba rajah di bawah 








# bersungguh-sungguh letak cheese dgn harapan nanti baked meatball ni bertukar jadi pizza T__T






# 2 lapisan meatball + capsicum + bwg + carbonara sos






(8) Last skali, bakar dgn suhu 180 darjah celcius selama 20-30 minit..








## taraaaaa...inilah hasilnya...nampak tak melted cheese on top tuh? sgt mengujakannnnnn






 
# dan ini je yg tinggal selepas 15 minit...ok skrang dah terliur balik T__T










4 comments:

  1. love this! i ate this food in Pizza Hut everytime, finally got the recipe~ thanks for sharing ;)

    ReplyDelete
  2. Sy mmg peminat cheese baked ni...thanks kongsi resepi...leh try sendri lps ni...

    ReplyDelete
  3. nampak mcm sedap je ni...thanks share resepi :)

    ReplyDelete
  4. Wahh... sedap ny.. tq share resepi..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...