When The Story Begins....

Life is so short to be wasted...so lets LIVE, LEARN, WORK and PLAY!!!

Friday, October 7, 2011

GULAI KARI UDANG






Kalau ditanya ttg makanan kegemaran sy...pastinya sy akan jawab udang dan ayam! Sbb tu kalau anda perasan, entry masakan sy byk berkisar ttg ayam dan juga udang....Entry ni jugak psl udang...tp kali ni masakan sy agak berbeza...Sy bg nama gulai kari udang....sbb org Kelantan mmg akan panggil semua masakan kari tu gulai...hehe...Jom salin resepi :

Bahan2 :

15 ekor udang - dibersihkan, tpulang pd anda nak buang kpala or x
3 ulas bwg merah - dimayang halus
2 ulas bwg putih - dimayang halus
1 inci halia - dicincang halus
1 set penumis (kulit kayu manis+bunga lawang+cengkih+pelaga)
1 paket serbuk kari udang/ketam Adabi - dibancuh dgn sedikit air menjadi pes
2 cwn santan / 1 kotak kecil santan segera
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa


Cara2 :

Tumiskan bwg putih + bwg merah + halia + penumis sehingga naik bau
Masukkan pes serbuk kari dan kacau sehingga masak
Kemudian masukkan udang dan kacau sebentar
Setelah udang separuh masak masukkan santan + air asam jawa + garam
Biarkan hingga mendidih dan agak kering
Angkat dan hidangkan



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...