When The Story Begins....

Life is so short to be wasted...so lets LIVE, LEARN, WORK and PLAY!!!

Tuesday, August 11, 2015

UDANG GORENG TELUR MASIN



Hi uollsss...semalam masak lauk kegemaran mr husband...udang telur masin...actually nak masak ketam telur masin tp masa singgah pasar tgk ketam semua x fresh...kebetulan nampak udang besar2 size XL..cepat2 grab sbb selain ketam, udang pun sedap gak bila masak style camni...

Memandangkan ade kawan yang mintak resepi..maka sy tepek la resepi kat sini supaya senang nak refer semula di lain hari...hehe


Bahan2 :

1/2 kg udang - dibersihkan tp jgn dibuang kulit
5biji telur masin - direbus dan lenyek2 sampai hancur
5 ulas bwg putih - dimayang halus
3 tangkai daun kari
3biji cili api - dihiris
sedikit serbuk Cukup Rasa
sedikit lada sulah
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar mentega
1/2 cawan susu cair / fresh milk
minyak untuk menumis


Cara2 :

Bersihkan udang...gaulkan dengan serbuk Cukup Rasa + lada sulah + tepung jagung
Goreng udang sehingga masak...ketepikan
Panaskan minyak + mentega...tumiskan bwg putih + cili padi + daun kari sehingga wangi
Masukkan telur masin...susu cair...perasakan dgn gula dan garam...jangan buh garam byk sgt sbb telur masin mmg dah sedia masin dah..
Masak sehingga kuah agak pekat dan kering...tp sy suka basah2..so terpulang pada citarasa masing2..
Last skali masukkan udang tadi dan gaul sehingga sebati...
Siappp...enak dimakan dgn nasi panas2...hehe





1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...