When The Story Begins....

Life is so short to be wasted...so lets LIVE, LEARN, WORK and PLAY!!!

Friday, March 25, 2011

Nasi Lemak Oh Nasi Lemak

Satu hari tergerak hati nak msk nasi lemak...tu pun setelah my hubby merengek *hyperbola plak di situ* nak mkn nasi lemak katanya...actually xdela merengek mana pun sbb my hubby ni bkn jenis meminta-minta @ suka mengarah buat tu buat ni...kdg2 nak suruh aku msk pun segan...takut menyusahkan katanya *how sweet he is* walaupun berkali-kali dah ingatkan die bhw memasak tu mmg salah satu tugas / t/jawab isteri...hurmmm....so aku bgn pagi2 *kul 9 pg tu bkn pagi2 ye cik azilla jgn nak perasan ko mana pnah bgn pg liat subhanallah* walaupun da kawen tu la tabiat/habit buruk yg xbleh blah bg aku...cukup2 liat nak bgn pagi...tu yg pi keje pun asyik tbabas lambat jek...nasib kat opis ade flexible hours! bravo bos...hehe
so xnak membebel pjg2 coz niat aku hanya nak kongsi resepi nasi lemak ni mana la tau kot2 u all smua tgerak hati atau terniat nak msk kan...xyah kecoh2 nak bkak myresepi ke hape ke...tgk je kat sini! ;-)

Bahan-bahan utk nasi :

3 cup beras *nih cukup utk 4-5 org mkn bgantung kpd byk mana diorang mkn, kalo mkn byk mmg xdapek la*
1 cwn santan pekat *dicampur dgn 1 cwn air + secubit garam*
3 ulas bwh merah + 2 ulas bwg putih + 1 inci halia *ditumbuk kasar*
2 helai daun pandan *utk mewangikan nasi anda*

Bahan-bahan utk sambal bilis :

Bahan A
2 cwn cili kering *buang biji + rendam dlm air suam*
1 biji bawang besar *yg kaler kuning tuh ye, bkn kaler merah sbb nak dptkan rasa manis*
4 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 inci halia
satu sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap manis
garam + gula secukup rasa


Bahan B
1 cwn ikan bilis sederhana besar

Cara-cara :

Basuh beras mcm biasa, masukkan santan. Sila tambah air mengikut keperluan.
Masukkan bahan2 yg ditumbuk kasar td serta daun pandan.
Masak nasi spt biasa
Untuk sambal, kisar bahan A sehingga lumat dan tumiskan...pastikan minyak tidak terlalu byk...
Masukkan sos cili+kicap+garam+gula+secukupnya...Setelah masak masukkan ikan bilis / lauk lain mengikut pilihan anda..
ikan bilis kalo xnak masuk trus nak goreng garing dulu pun bleh, ikut citarasa anda ye puan2...
pastu bleh dihidang mengikut kreativiti anda memasing....

p/s : hah ni nak bg petua kalo nak sambal ikan bilis yg sedap, cantik berkilat dan tahan lama..masak sambal dgn api perlahan selama 30-45 minit...pastikan api seminima mungkin, takut hangus lak sambal korang....

taraaaa...ni lah hasilnya setelah dekat sejam bertungkus lumus di dapur...tp penat tuh trus hilang bile tgk si suami mkn bertambah-tambah sambil tersenyum.....ngeeeeeeeeeee






#nasi lemak sambal udang + ayam goreng





#hidang kemain semangat tp mkn 2 org jek...ape ade kisah? hahaha

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...