When The Story Begins....

Life is so short to be wasted...so lets LIVE, LEARN, WORK and PLAY!!!

Sunday, July 17, 2011

Daging Black Pepper

Haloo kwn2...ntah mengapa 2,3 ari ni semua post berkisar tentang makanan...adakah sebagai meraikan kecomelan dan ketambunan saya yang bertambah2 skrang ni? sehingga melihat rupa sendiri di cermin pun sudah kasihani aku pun...wahahaha...okeh, pg smlm tgh2 sibuk berpesbuk tetiba Leya *bkn nama sebenar, tp mmg betul nama die Leya pun...hik3*... telah bertanyakan kpd saya ttg daging blackpepper yg menjadi kegemarannya sejak kecik lagik *ini tipu!* katanya " kak, bile nak masak daging blackpepper utk Leya?"...jd sy dgn konpidennye menjawab..."esok dtgla umah akak, nti kak masak.."...oh lupa lak nak bgtau Leya ni member masa sy mengajar part time kat tuisyen dulu...wah aku penah jd cikgu toww...ko ade? haha...ok jgn riak takbur Tuhan marah...ops kembali pd isu semasa, Leya ni dikire adik saya la sbb da terang2 sy da tua kan...tsk emo plak terasa diri dah tua keparat...eh silap kerepot....tsk tsk...

So keesokan harinya maka bermula la episod kemasakan dan pemakanan sy pun...utk x mengecewakan Leya sy pun gagah la bgn kul 11 pagi dan pegi pasar borong beli barang...sepatotnya bgn kul 10 tp tatau nape jam tu xbunyik, henpon abis bateri agaknye...sekali lg penipuan berlaku di situ....hek3....

Utk Leya yg sudi dtg umah sy, sy sediakan 3 menu yg xdela hebat mana pun...tp sy puas kerana mereka mkn dgn berselera...hehe...




* daging black pepper requested by Leya

*bawal masam manis - da xnampak ikan sos je byk..wakaka




*sayur campo + udang


So tujuan entry ni bukanlah utk post gambar2 makanan ni semata ye puan2...mcm biasa sy nak kongsi resepi kali ni...jom masak2...hehe

DAGING BLACK PEPPER

Bhn2 :

1/2 kg daging tempatan - kalo daging import pun bleh mana2 ikut suka anda
kicap manis
sos tiram
sos cili
3 ulas bwg merah - ditumbuk
2 ulas bwg putih - ditumbuk
sebiji bwg besar Holland - dipotong kecil
2 biji cili merah - xnak letak pon xpe
1 inci halia
serbuk lada hitam kasar
minyak utk menumis

Cara2 :

Tumbuk bwg putih+bwg merah+halia+sedikit lada hitam
Gaulkan dgn daging yg dipotong halus
masukkan kicap + sos tiram
Perapkan daging selama 1/2 jam

Masak daging tanpa minyak sehingga kering air...
Masukkan minyak masak, sos cili + kicap + bwg besar + cili merah
Masukkan sedikit serbuk lada hitam mengikut citarasa
Masukkan garam + perasa
Masak sehingga naik bau.

p/s * Leya nnti dtg lagi tau...ngeeeeeeeeee




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...