Bahan - bahan :
2 gulung swiss roll pandan
1 tin fruit cocktail ...
1 tin laici
3 sudu besar tepung kastard
1 tin (570ml) susu cair
1 paket kristal jeli perisa strawberry
Cara - cara :
1) Potong swiss roll dan aturkan di dalam bekas rapat-rapat supaya membentuk lapisan bawah.
2) Asingkan air fruit cocktail dahulu kemudian taburkan fruit cocktail di atas lapisan swiss roll tadi. Renjiskan air fruit cocktail di atas swiss roll mengikut sukatan sendiri. Lagi banyak, lagi manis.
3) Bagi memasak kastard, masukkan 3 sudu besar tepung kastard ke dalam periuk.
4) Gaulkan sebati dengan 2 sudu besar susu sama ada meggunakan susu cair/susu segar. Panaskan susu selebihnya di atas api.
5) Apabila telah mendidih, tuangkan susu yang dipanaskan tadi ke atas adunan kastard.Masukkan sedikit air cocktail ikut keperluan
dan kacau sehingga sebati.
6) Tuangkan adunan kastard tadi ke atas lapisan swiss roll sehingga membentuk lapisan baru berwarna kuning.
7) Kemudian, aturkan laici yang dibelah dua di atas lapisan kastard tadi. Biarkan ia sejuk sebentar.
8) Bagi memasak kristal jeli pula, campurkan kandungan paket kristal jeli dengan 2 gelas air panas (400ml).
9) Kacau sehingga larut.
10) Tuangkan segera di atas lapisan kastard tadi sehingga membentuk satu lapisan baru berwarna merah. (Pastikan kastard sudah sejuk sebelum tuang.Ini bagi mengelakkan lapisan kastard pecah)
11) Biarkan trifle sejuk dlam 30 minit sebelum memasukkannya ke dalam peti sejuk untuk disejukkan.
1 tin fruit cocktail ...
1 tin laici
3 sudu besar tepung kastard
1 tin (570ml) susu cair
1 paket kristal jeli perisa strawberry
Cara - cara :
1) Potong swiss roll dan aturkan di dalam bekas rapat-rapat supaya membentuk lapisan bawah.
2) Asingkan air fruit cocktail dahulu kemudian taburkan fruit cocktail di atas lapisan swiss roll tadi. Renjiskan air fruit cocktail di atas swiss roll mengikut sukatan sendiri. Lagi banyak, lagi manis.
3) Bagi memasak kastard, masukkan 3 sudu besar tepung kastard ke dalam periuk.
4) Gaulkan sebati dengan 2 sudu besar susu sama ada meggunakan susu cair/susu segar. Panaskan susu selebihnya di atas api.
5) Apabila telah mendidih, tuangkan susu yang dipanaskan tadi ke atas adunan kastard.Masukkan sedikit air cocktail ikut keperluan
dan kacau sehingga sebati.
6) Tuangkan adunan kastard tadi ke atas lapisan swiss roll sehingga membentuk lapisan baru berwarna kuning.
7) Kemudian, aturkan laici yang dibelah dua di atas lapisan kastard tadi. Biarkan ia sejuk sebentar.
8) Bagi memasak kristal jeli pula, campurkan kandungan paket kristal jeli dengan 2 gelas air panas (400ml).
9) Kacau sehingga larut.
10) Tuangkan segera di atas lapisan kastard tadi sehingga membentuk satu lapisan baru berwarna merah. (Pastikan kastard sudah sejuk sebelum tuang.Ini bagi mengelakkan lapisan kastard pecah)
11) Biarkan trifle sejuk dlam 30 minit sebelum memasukkannya ke dalam peti sejuk untuk disejukkan.
12) Bleh hiaskan dgn whipped cream + fruit cocktail...Dulu sy selalu guna whipped cream, but lately i have found the cheaper way, anda bleh hiaskan dgn yogurt natural flavor....sgt2 sedap dan yg penting, lebih murah!!! hehehe
* Tepung kastard bleh guna jenama BIRD'S Custard
* Kristal jeli bleh guna jenama NONA.
* Tepung kastard bleh guna jenama BIRD'S Custard
* Kristal jeli bleh guna jenama NONA.
No comments:
Post a Comment