When The Story Begins....

Life is so short to be wasted...so lets LIVE, LEARN, WORK and PLAY!!!

Wednesday, June 8, 2016

CERITA BERSALIN - 2ND BABY

Hi uolls..seperti yg dijanjikan...sementara tgh merajin ni maka sy nak share pengalaman bersalin baby kedua 30 May yg lepas...masih terbayang2 lg kesakitan yg maha hebat itu..trauma pun ade jugak tp bila tgk muka si comel tu terus ilang segala sakit...hehe

29 May 2016

Ari due date...pg2 kene ngadap misi kat klinik sbb dh sampai due tp x bsalin lg...masa ni dh start mild contraction or "baby mengeras" plus sakit pinggang..mmg dh start rasa xselesa tp ku gagahkan jua...lepas check up biasa ngan misi kene jumpa doc plak utk scan baby...masa jumpa doc tu sy bgtau psl baby mengeras so lepas scan doc trus wat VE aka seluk kat bwh tu...surprisingly dh bukak 2cm! Alamak mcm x caya je dh 2cm dilated sbb sy x rasa sakit pun...doc suggest pegi hosp trus tp sy decide nak balik umah dulu rileks2 bila dh sakit perut bru pegi hosp...since hosp pun dekat je ngan umah so mls nak gi awal2...

So balik umah sempat lg shoot gamba maternity...masa tu gigih la berjalan konon nak bg jln cpt bukak...mlm tu jugak sempat suruh suami pegi belikan nasi goreng + capati (selera mak buyung kemainnn) dan sy mkn byk gilaaa konon standby tenaga nak bsalin..so mlm tu tido dgn tenang sbb x rasa sakit pun except rasa baby mengeras...mak ckp baby tgh cari jalan nak keluar..xtau la btul ke tak tp misi pun ckp benda yg sama...

30 May 2016

Haaaa today is the day! Kul 2pg sy start rasa sakit contraction...kali ni mmg btul2 sakit nak bsalin...so sy start monitor selang masa...time tu contraction every 6-7min...so sy still rileks and enjoy the surge...mandi air pns pastu solat sunat taubat sambil2 kira contraction...sempat jugak mkn telur ayam kg 2bijik...minum milo + planta...semua tu petua utk cptkan bukaan...masa ni dh xleh tido sbb sakit dtg every 6min...mata ngantuk tp xleh tido so sy just baring sambil suami temankan...kul 6pg masa azan subuh tu tiba2 keluar darah ngan lendir..masa tu bgtau mak..mak ckp pegi hosp cepatt so trus grab brg2 and pegi hosp...

Sampai hosp mcm biasa procedure kene check ctg baby smua...masa tu misi wat VE dan bukaan baru 3cm..so warded dulu then misi pesan suh mkn kenyang2 sbb nti nak pakai byk tenaga..tapiii sbb dok menahan sakit contraction nak mkn pun dh ilang selera so just jamah sekeping roti ngan sebiji kurma je...kul 9.20pg masa tu surge makin kerap every 4-5min camtu so misi trus bwk masuk labor room...skali lg wat VE and masa tu dh bukak 4cm...so misi ckp lepak dlm labor room je dh xleh balik ward sbb 4cm tu dh consider stage active labor...

Kul 10pg bukaan dh 6cm...misi panggil suami masuk temankan sy..masa tu Ya Allah sakitnya hanya Tuhan yg tau...suami plak xputus2 bg semangat kat sy...cuba utk buat sy selesa padahal hakikatnya mmg dh xmampu nak rasa selesa..sakit contraction yg makin kerap tu mmg xdpt dibayangkan...pinggang rasa mcm nak putus...perut plak mcm dipulas2...masa ni sy hanya mampu teguk air selusuh yg suami buatkan...dahi berpeluh2 menahan sakit yg teramat sgt...

Kul 12tgh hari bukaan dh 9cm...masa ni dh rasa nak meneran sgt2 tp misi suruh baring mengiring dan teran slow2 sbb blum fully dilated...apa yg sy ingat misi ajar supaya baring mengiring sebelah kiri luruskan kaki kiri dan angkat kaki kanan ke dada...pegang kaki kanan kuat2 dan teran masa contraction dtg...tu salah satu cara nak cepatkan proses bukaan...masa tu sakit btambah2 tenaga plak dh makin berkurang...kul 1ptg dh fully dilated so masa tu la sy bjuang utk push abis-abisan... 

Alhamdulillah akhirnya tepat jam 1.20ptg masa azan Zohor tgh berkumandang maka lahirla zuriat sy yg kedua...berat baby 3.48kg....agak besar berbanding abangnya dulu 2.8kg je...Apa pun special thanks to staff Hospital Machang yg byk membantu masa proses kelahiran...nasib baik misi semua baik2 xde yg garang ke apa..masa proses bsalin pun mulut dorg x henti2 sebut Subhanallah Allahuakbar...mmg satu pengalaman yg x dpt sy lupakan sampai bila2...Alhamdulillah dh selamat bsalin and skrang tgh enjoy berpantang di bulan puasa yg mulia..so hanya mampu tgk je la org mkn sedap2 masa bukak posa..sabar je la sabariahhhhh...sempena genap seminggu usia baby so sy belanja 1 lg gamba ye...hehe



3 comments:

  1. Assalamualaikum awak...wahhh bestnya baca..taniah ye. Sebaya la anak kita heheh baby boy kan?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...