When The Story Begins....

Life is so short to be wasted...so lets LIVE, LEARN, WORK and PLAY!!!

Friday, September 9, 2016

KEK LUMUT SARAWAK

Salam readers...kali ni sy nak post resepi kek plak...actually dh lama berniat nak buat kek lumut ni tp asyik delay je sbb xsempat plus kesuntukan masa...nak buat masa raya aritu tp raya dlm pantang...so mmg xmasuk dapur la...now baby pun dh 3bln lebih...so dapur pun dh berasap semula...hehe

Kek ni ade byk version...bahan2 yg digunakan pun bbeza...ada yg letak serbuk badam...ada yg letak nestum...setelah sy google...sy pilih resepi yg paling simple...lepas tu sy tambah bahan ikut kesesuaian sendiri...jom salin resepi :

Bahan2 :

250g buttercup
3/4 cawan gula halus
4biji telur gred A
1 cawan tepung gandum (diayak)
1 cawan horlicks
1 cawan nestum (dikisar halus)
4 sudu besar seri kaya pandan
3 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanilla
Pewarna hijau secukupnya

Cara2 :

1. Campurkan tepung gandum + horlicks + nestum dan gaul rata
2. Pukul gula dan buttercup sehingga kembang...masukkan telur satu persatu
3. Masukkan seri kaya + esen vanilla + susu pekat + pewarna hijau
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul sehingga adunan rata
5. Griskan loyang dengan sedikit butter / minyak...taburkan sedikit tepung pada dasar loyang utk mengelakkan kek melekat
6. Masukkan adunan kek ke dalam loyang dan kukus selama 2jam 30minit...kek ni mcm kek lapis jugak...makin lama dikukus makin sedap dan moist...selamat mencuba!





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...