Hello guys!! Hari ni kita belajar resepi MOI SUP aka NASI AIR @ BUBUR NASI....kalo kat belah2 utara depa panggil moi sup...kalo kat KL ni rasanya bubur nasi kot...kat belah Kelantan Tanahairku plak, biasanya kitorang panggil nasi air...sebabnya nasi die berair / berkuah...haha...pepandai je nambah cerita...Okla bagi yang tak pernah makan moi sup nih...marilah kita sama2 mengenal bahan2 utama dalam moi sup nih :
- Moi (nasi yang dimasak lembik a.k.a bubur nasi)
- Sup (terpulang la sup ayam / daging / kambing...tp sy paling suka sup ayam)
- ikan bilis - digoreng garing
- isi ayam - direbus kemudian dicarik2 (mcm mkn mihun sup jgak)
- hiasan (daun sup + daun bwg + bwg goreng + cili merah)
- sayur (yg paling sedap dimakan ngan moi sup nih biasanya kailan ikan masin / kangkung goreng belacan)
- sambal cili (sy buat sambal kicap jek)
Okay now kita ke proses memasak pulak...Oleh kerana macam byk je bende nek kene prepare so sy tulis satu-satu kat sini utk mengelakkan anda konpius (padahal tuan punya blog yg slalu pening2...ngeee)
Moi / Bubur Nasi
Basuh 1 pot beras, rebuskan bersama 7 pot air (sy agak2 je sbb dah lupa)
petua nak dapatkan moi yang lembut, masukkan air sedikit2...jgn main curah je air satu tempayan kat dlm periuk tuh ye
Isi Ayam
Rebus 2 ketul dada ayam, bila dah masak carik2kan isi ayam tu. Air rebusan ayam jgn buang ya, nnti bleh guna utk buat kuah sup
Sup Ayam
Masak sup ayam ni simple jek, macam masak sup biasa...cuma kuah sup tu, anda bleh gunakan air rebusan ayam masa anda rebus ayam utk dicarik2 tuh
Sayur
Boleh google cara2 nak buat kangkung goreng belacan / kailan ikan masin (malas plak nak taip kat sini..haha)
Sambal Kicap
Paling senang dalam dunia...tumbuk / blend cili padi + bwg putih + kicap manis...siapppp
No comments:
Post a Comment