Salam readers...ari Ahad lepas sy ke pasar borong...beli udang + ayam...udang tu niat nak beli 1/2 kg je nak buat cucur udang....tp bila tgk udang sederhana besar harga RM12.00 je sekilogram (biasanya RM15-16 tau)...sy trus rembat...maybe sbb sy gi pasar waktu ptg...so masa tu kebanyakan peniaga jual murah sbb nak abiskan stok...so balik umah amik sket udang buat cucur udang, bakinya sy simpan dlm peti ais....memandangkan udang ni xleh simpan lama2, sy jenuh la dok fikir nak masak ape...belek punya belek buku resepi (sy slalu belek buku kalau xde idea nak masak)...terjumpa plak resepi udang sambal tempoyak....kebetulan tempoyak yang mak sy bekalkan dari kampung tu masih elok tersimpan dlm peti ais...bahan2 lain pun available...maka terhasil la masakan kat atas tu...;)
Sambal Tempoyak Udang
Resepi asal : Chef Hanieliza
Bahan2 :
15 ekor udang sederhana - buang kulit
2 biji cili merah*
5 biji cili padi*
2 ulas bwg merah*
1 ulas bwg putih*
1 sudu besar tempoyak
2 sudu besar minyak
1 helai daun kunyit dicarik2 - (sy gantikan dgn daun bawang)
garam + gula secukup rasa
Cara2 :
Blend semua bahan bertanda *
Panaskan minyak & tumis bahan blend
Setelah bahan tumis masak masukkan tempoyak
Perasakan dengan garam + gula
Masukkan udang dan kacau seketika sehingga udang masak
Masukkan udang dan kacau seketika sehingga udang masak
Masukkan daun bawang yang dihiris nipis
Angkat dan hidangkan
No comments:
Post a Comment