When The Story Begins....

Life is so short to be wasted...so lets LIVE, LEARN, WORK and PLAY!!!

Tuesday, March 25, 2014

PATIN MASAK TEMPOYAK



Bahan2 : 

1 ekor ikan patin - bersihkan dgn tepung dan air asam jawa utk hilangkan lendir dan bau hanyir
2 inci kunyit
5 biji cili padi
Sedikit tempoyak
Sedikit air untuk kuah
Sedikit daun kesum
Mentimun


Cara2 : 

(1) Tumbuk cili padi dan kunyit sehingga lumat...campurkan tempoyak
(2) Gaulkan ikan bsama bahan2 yg ditumbuk...masukkan dalam periuk bsama sedikit air
(3) Perasakan dgn gula + garam
(4) Masukkan daun kesum
(5) Masak sehingga kuah mendidih
(6) Masukkan mentimun...biarkan seketika...pastu bleh angkat dan hidangkan











No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...