When The Story Begins....

Life is so short to be wasted...so lets LIVE, LEARN, WORK and PLAY!!!

Thursday, March 20, 2014

PENANG CHAR KUEY TIAW



First time buat char kuew tiaw...Alhamdulillah menjadikkk...setelah jenuh menggoogle resepi...Akhirnya dapat rasa char kuew tiaw sebijik macam kat kedai! Sirius tak tipu...Tapi resepi nih memang carca marba habaq hanggg...Main tarahhh je setelah di combine2 maka jadi la char kuew tiaw edisi kelantan...haha

Jom salin resepi :


Bahan2 :

kuew tiaw mee - 2 genggam je utk sorang makan
1/2 kg udang - lagi besar udang lagiii sedappp
sedikit kerang
1 genggam tauge
1 genggam daun kucai
3 ulas bawang putih - diketuk / ditumbuk kasar
2 sudu kicap pekat
3 sudu kicap manis
1 sudu petis (otak udang)
2 sudu cili giling
1biji telur
cili api (kalo suka pedas)


Cara2:

(1) Tumis udang dengan sedikit minyak + cili giling...pastu masukkan 2 cawan air...rebus sampai udang masak...simpan air rebusan tu sebab kita akan guna jap lagi
(2) Panaskan sedikit minyak...tumiskan bawang putih, masukkan cili giling dan segala kicap2 + petis...pastikan guna api yang besar, so kene pandai2 kawal masa yek...takut hangus...kene masak cepat2 macam abang kuew tiaw kat kedai tuh...berkungfu la kejap...haha
(3) Masukkan air rebusan udang (anggaran satu senduk) pastu perasakan dengan gula dan garam
(4) Masukkan udang + kerang...masukkan telur dan kacau laju-laju
(5) Last sekali masukkan mee tiaw + sayur tauge + kucai tadi...kacau jap then siappp...enak dimakan dengan cili jeruk











No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...