When The Story Begins....
Life is so short to be wasted...so lets LIVE, LEARN, WORK and PLAY!!!
Sunday, October 21, 2012
KUEY TIAW KUNGFU
Watchaaaaaaa...intro musti mau gempak punya...nama pun kuey tiaw kungfu kan...haha...Okla tanpa melengahkan masa lagi mari la kita sama-sama terliur tgk pic di atas...tuan tanah pun sama lapar jugak sbb masa menaip nih jam da pukul 1 tgh hari...lapar gile dah la breakfast minum milo je...ok tayah nak kesian sgt sbbnya milo tu diminum bsama 2 bun roti yg bleh tahan gemuknya...lebih kurang tuan tanah jugak...tp jgn ngengada nak ckp tuan tanah ni gemuk...mmg mkn sup selipar la jawabnye...ckp chubby takpe...masih bleh diterima...haha...
Ok dah cukup melalut jom salin resepi :
Bahan2 :
1 pek kuey tiaw - dibersihkan dan sejat airnya
3 ulas bwg merah - dicincang halus
2 ulas bwg putih - diketuk
sedikit isi ayam - bleh diganti dgn daging, tade mslh punyerrr
sedikit udang
sayur-sayuran - sy suka letak cauliflower (bunga kobis), carrot, sawi, babycorn, cili merah
2 sudu besar sos tiram
2 cawan stok udang - rebus udang dgn 2 cwn air, amik air rebusan
garam secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn air
2 biji telur - utk menggoreng kuey tiaw
sedikit serbuk lada sulah
Cara2 :
Untuk Kuah
Tumiskan bwg merah + bwg putih sehingga naik bau
Masukkan sos tiram + ayam / daging + stok udang + garam
Biarkan sehingga ayam / daging masak
Masukkan sayur-sayuran dan bancuhan tepung jagung
Biarkan mereneh seketika, last skali masukkan udang yg dah direbus td
Angkat dan ketepikan
Untuk Kuey Tiaw
Pukul telur, masukkan sedikit serbuk lada sulah
Masukkan kuey tiaw ke dalam bancuhan telur
Goreng seperti anda menggoreng telur dadar
Angkat dan hidangkan bersama kuah td
P/S : Senang je kan? Selamat mencuba :-)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment